Woody Allen: Poznáš muže svých snů?

16. listopad 2010

Americký režisér Woody Allen patří už pětatřicet let k nejuznávanějším a také nejplodnějším světovým filmařům. V listopadu vstoupil do českých kin jeho nový snímek Poznáš muže svých snů.

Ani ve svém novém ironickém melodramatu neskrývá Woody Allen svou misantropii: v příběhu dvou nešťastných manželských párů a jejich více či méně chimérických objektů touhy mistr sice šetří humorem, ale zároveň s (pro něj tak typickou) lehkostí popisuje tragickou podstatu našich milostných vztahů.

Další škodolibé kapitoly do sumáře lidských slabostí zapisuje Allen nepřekvapivě, ale s grácií: slavný kameraman maďarského původu Vilmos Zsigmond vtiskl obrazům působivou romantickou patinu a éterický šarm, obsazení v čele s Naomi Watts je jako vždy bezchybné (snad jen Antony Hopkins jako by ve filmu ani nebyl), tempo při vší upovídanosti drží naši pozornost.

02188999.png

Režisérovo přitakání individualismu (a svým způsobem i sebereflexivnímu narcismu) zůstane i nadále trnem v oku některých moderních sociologů a esejistů; přesto si Allenova důslednost a pronikavost, s níž klade důraz na soukromý život, zaslouží obdiv. Navzdory určitým prvoplánovostem nechybí ani v jeho aktuálním snímku zlomyslné zvraty a konfrontační situace, které ponechávají postavy své vlastní bídě. Z tohoto hlediska je i náhlý - pro mnoho diváků frustrující - konec příběhu ve skutečnosti rafinovaným tahem.

Do současného Londýna zasazená Allenova novinka jistě není žádný Manhattan, Annie Hallová ani Hana a její sestry. I ve svém pozdním období už král neurotických intelektuálů natočil výraznější tituly jako jsou Celebrity nebo Match Point. S přiznanou mírou subjektivity ovšem musím říct, že mě vlastně coby autor nikdy docela nezklamal. Jeho romantická komedie, věrně zachycující dar člověka dělat ze sebe kvůli svým tužbám naprostého idiota, se přeci týká nás všech: snad každý se čas od času s důvěrou a (třebas nepřiznanou) nadějí dívá do budoucna. Zvolna stárnoucí rabín sarkasmu jen s chutí potvrzuje, že nikdy nekončící a v jádru směšné blouznění po tom, že potkáme muže/ženu svých snů, nás zároveň drží při životě.

02188998.png

Velký filmař a ještě větší hypochondr Woody Allen tentokrát vypisuje přeludné recepty na přežití zákeřného světa. Moc dobře totiž ví, že iluze často fungují lépe než léky. (A navíc: může se na ně pít alkohol).

Hodnocení: 70%

Spustit audio