Začíná největší fashion week sezóny

17. září 2013

Přes třicet přehlídek v hlavním programu a našlapaný doprovodný showroom. Prague Fashion Weekend je největším českým fashion weekem podzimu 2013. Pro srovnání, Pražský týden módy (dříve Dreft Fashion Week), který běžel minulý týden, měl poloviční přehlídkový stan a méně než poloviční program. A třetí podzimní týden módy, který poběží v rámci Designbloku, je na počty přehlídek také přibližně poloviční.

Hlavní program Prague Fashion Weekend běží od 18. do 22. září v ústí Pařížské ulice. Právě v Pařížské se přitom v roce 2010 událost konala poprvé. První dva ročníky Fashion Weekendu proběhly na 80 metrů dlouhém mole pod otevřeným nebem. Pak ale přišel zásadní zlom, vstup eventu do celosvětové prestižní série fashion weeků Mercedes Benz. Obměnil se organizátorský tým a stoupl objem a kvalita programu. Loňský ročník se už odehrál v bílém stanu na Hradčanech přímo naproti Pražskému hradu a letos se Prague Fashion Weekend vrací na místo, kde to celé začalo.

Režii přehlídek má stejně jako vloni v rukách Art Directorka události, Oldřiška Křížová: „Hlavní stage je ve stanu u hotelu Intercontinental a doprovodný program se odehrává ve Štencově paláci v Salvátorské ulici. Obě dvě místa jsou od sebe kousek a obě budou mít intenzivní program po všechny čtyři dny. Ve stanu poběží hlavní program přehlídek a v Salvátorské, v Showroomu, který s námi spoluorganizuje designSUPERMARKET budou workshopy, diskuse a projekce módních filmů a videí.“

02967934.jpeg

V hlavním programu přehlídek jsou zavedená i méně známá česká návrhářská jména. Ze stálic mimo jiné Boheme Hany Stocklassové, Jakub Polanka, brněnská značka Alešbáry. Velká očekávání jsou spojená s návratem talentovaného designéra Martina Havla, který se vrací s novou kolekcí po několikaleté odmlce. Nejnovější kolekci představí také respektovaná designérka Mirka Talavašková nebo Zuzana Kubíčková. Nebude chybět uznávaná streetwearová značka Chatty, v zahraničí úspěšná mladá návrhářka Petra Ptáčková nebo autorka dramatické a elegantní pánské módy Mirka Horká. Ta chystá speciální show, na které uvede kolekci ze lnu a betonu: „Beton má tak úžasnou paměť, že dokáže vytvořit i strukturu vlasu, je v něm krásně vidět jakékoliv písmo a podobně. Použila jsem ho na oděvy, knoflíky i ramínka. Barevně se kolekce pohybuje ve škále od bílé po černou.“

02967936.jpeg

Přehlídky budou patřit i velkým komerčním značkám a vybraným butikům. Studenti se představí v rámci přehlídek ateliérů UMPRUM a VOŠON a také v prestižní soutěži Start Up, o jejímž vítězi se rozhodne v neděli večer. Čestným předsedou odborné poroty Start Up je vzácný host Prague Fashion Weekend, světově známý návrhář luxusní obuvi Jimmy Choo. Autor nejlepší oděvní kolekce si odnese 100 000 korun, nejlepší řada doplňků vyhraje 50 000. Mezi finalisty je řada velmi nadějných mladých talentů, mimo jiné Antonín Šimon nebo Pavel Berky.

Ačkoliv Fashion Weekend je ze své podstaty událost zacílená na odborníky, obchodníky a novináře, díky velké kapacitě stanu (pojme 600 sedících a 100 stojících návštěvníků) se jistě najde místo i pro veřejnost. A kdybyste se po shlédnutí přehlídek chtěli dozvědět o práci českých návrhářů více, můžete navštívit Studio designSUPERMARKET v Salvátorské ulici nebo zalistovat obsáhlým průvodcem, který přináší profily všech designérů. Hlavním tématem letošního ročníku Prague Fashion Weekend je návrat k tradicím a to se odráží i v tématech workshopů, vedených českými návrháři a odborníky.

02967935.jpeg

Velmi zajímavá bude konference o etické módě, kterou chystá Kamila Boudová na pátek 20.9. Je zacílená právě na širokou veřejnost, která zatím nemá o trvale udržitelné módě a módním průmyslu dostatečný přehled: „Jeden ze základů je vzdělání zákazníků v Česku. Většina lidí tu ani neví, co to vlastně je organická bavlna. I z průzkumů v zahraničí vyplývá, že na rozdíl od jídla, u kterého lidé dobře chápou, co znamená bio, ohledně etické módy panuje velká neznalost.“

V neposlední řadě bych ráda pozvala na komentované projekce videoklipů, dokumentů a krátkých filmů, které probíhají pod hlavičkou Modeschau Video Selection ve čtvrtek 19. a v pátek 20. září večer. Jde o průřez nejrůznějšími video formáty, ve kterých se v průběhu roku 2013 objevily modely českých návrhářů. Videa uvedou osobně jejich tvůrci, ke kterým patří mladé designérské značky jako AWKWARD, LaFormela, Jakoby, Mongol nebo LEEDA.

Spustit audio