Záměrně nic neřešit. Poslechněte si novou radostnou desku kapely Zrní v exkluzivním streamu

16. únor 2023

„Odpal mě na měsíc,“ zpívají Zrní v čerstvém videosinglu Dráha, kterým kladenská kapela fungující od roku 2001 láká na vydání své nové, v pořadí již sedmé desky Široko daleko. Zvukově je podle čtyř Honzů a jednoho Ondřeje jednoduchá, stručná a obsahuje minimální množství samplů a elektroniky. Navíc je plná radosti. Zdánlivou bezstarostností se tady Zrní vrací ke svým kořenům. Do dob, kdy ještě hráli na ulici. Poslechněte si, jak Široko daleko zní, v exkluzivní premiéře.

„Na týhle desce jsme zužitkovali všechny svoje dosavadní muzikantský zkušenosti a vrátili se zpátky někam tam, kde jsme začínali, když jsme kapelu zakládali. Tehdy to byla čirá euforie z hraní a z kamarádství, touha skládat veselý hipísácký písničky, šířit radost ze života. Kladenský děti květin. A to je duch i tohohle alba,“ říká frontman kapely Honza Unger. Texty, které má na starost právě on, navíc tentokrát prý vůbec poprvé vznikaly dřív než hudba – více svobodně a s lehkostí.

Zrní

„Oproti předešlým deskám záměrně nic neřešíme. Intuice, radost, surfování na vlně, žádná přílišná rozumová cenzura. Texty jsou zenový, o pomíjivosti, o blbostech a dost o lásce, která tam někde po odstranění rozumu evidentně neustále číhá. Po minulý desce, která se víc obracela ven, jsem teď cítil, že se chci vrátit k sobě. Z velkýho světa zase k tomu malýmu, osobnímu,“ přibližuje Unger, u něhož pandemie prohloubila vědomí pomíjivosti a smrtelnosti.

Všech dvanáct skladeb přímo ve zkušebně Zrní se svým mobilním studiem nahrál Ondřej Ježek, který album následně ve studiu Jámor také zprodukoval a smíchal. Mastering měl na starosti Tomáš „Gaex“ Karásek.

Album Široko daleko, které oficiálně vychází v pátek 17. února, si nyní můžete s předstihem pustit v exkluzivním streamu na Radiu Wave!

autor: Filip Černý
Spustit audio