Zemřel Nazif Mujić, bosenský sběrač kovu, který zazářil na Berlinale 2013

14. březen 2018

Jméno bosenského Roma Nazifa Mujiće svět poprvé zaznamenal v roce 2013. Do té doby neznámý sběrač železa se stal hvězdou filmového festivalu Berlinale, když zde získal hlavní cenu za herecký výkon. Dnes si jeho jméno připomínáme znovu, ovšem za okolností více než tragických.

Nazif Mujić ztvárnil v dokumentárním snímku Epizoda v životě sběrače železa sám sebe. V osadě Poljice, ve které se svou ženou Senadou a třemi dětmi žil, se ani jiná práce sehnat nedá. Režisér snímku Danis Tanović chtěl dokumentem upozornit na těžký život bosenských Romů. Ti se podle zprávy organizace Human Rights Watch každodenně potýkají s rozsáhlou diskriminací nejen na trhu práce.

Po překvapivém úspěchu na filmovém festivalu Berlinale v roce 2013, kde Mujić získal Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce, se s velkou slávou vrátil zpět do Bosny. Jeho život ale brzy zapadl do starých kolejí. Od filmu mu žádné další nabídky na roli nepřišly, proto se po nějakém čase rozhodl s rodinou odstěhovat do Německa a požádat o azyl. Ten ale nezískal a tak jej čekala cesta zpět do rodné vlasti. V těžké životní situaci se rozhodl vzdát se svého největšího životního úspěchu - během internetové aukce vydražil svou filmovou trofej za 4000 eur (asi 100 tisíc korun).

Nazif Mujić opustil tento svět v naprosté bídě 18. února 2018. Bylo mu 48 let.

autor: ČTK
Spustit audio