Zkrocená hora zachycuje nazachytitelné

14. březen 2006

Do českých kin vstoupil nejoceňovanější film roku, Zkrocená hora. Původem tchajwanský režisér Ang Lee ji natočil jako originální mix dvou tradičních hollywoodských žánrů, melodramatu a westernu. Příběh chlapsky kovbojské, ale homosexuální lásky vyniká velkolepou kamerou a důstojně pomalým plynutím děje. PODÍVEJTE SE NA TRAILERPOSLECHNĚTE SI: Recenzi

Hlavní hrdinové Jack a Ennis se seznámili při sezónní kovbojské práci a zamilovali se do sebe. Bojují s faktem svojí sexuální orientace a přemýšlejí, jak pokračovat ve svém životě. Hlavním kladem filmu je nepatetické zpracování tématu a kultivovaná vizualita.

Zdá se, že v éře, ve které hollywoodské magazíny (např. Variety) registrují významný nárůst podílů homosexuálů na tržbách filmů, ztratilo téma veškerou provokativitu, kterou mělo například za časů Warholových Lonesome Cowboys. Ještě že tu jsou bigotní američtí farmáři a katolické haleluja organizace, které dělají filmu potřebný rozruch.

Tento rozruch totiž stojí na tom, že si pánbíčkáři nevšimli, že film je o lásce, ne o homosexuální lásce. Snaží se totiž postihnou esenci lásky, zachytit nezachytitelné - cit.

Ang Lee dříve natočil oscarového Tygra a draka nebo komikovou adaptaci Hulk. Zkrocenou horou se sice zařadil mezi tvůrce queer cinema, ale z mého pohledu hlavně mezi pokračovatele Elii Kazana a dalších původem neamerických tvůrců, kteří výrazně ovlivnili americký mýtus. Některým divákům se zpočátku také nelíbilo, ale v podstatě se s úspěchem počítalo. Bez toho mýty nemůžou existovat.


Režie: Ang Lee
Hrají: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams, Anne Hathaway, Randy Quaid
Scénář: Larry McMurtry, Diana Ossana
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Gustavo Santaolalla, Marcelo Zarvos

00373629.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio