Znovu u táboráku s Kill The Dandies!

13. říjen 2011

18. října pokřtí v Praze svou druhou desku Those Who Hold The Flame garážoví rockeři Kill The Dandies!. Po dva roky staré naději – debutu I Saw White Fields, vyslaném daleko za hranice tuzemské kytarové scény – je tu progresivní pokračovatel v podobě devíti dobře odsýpajících tracků.

Asi každý, kdo si v pubertě natruc rodičům založil kapelu, ví, jak pořádně to ve zkušebně zapáchá, když se pálí zesilovač. Jakmile se ale u garážového táboráku sejde pětice zkušených žhářů a k bicím, fošnám a hammondkám přiloží do ohně i trochu té pomády, bez váhání se s nimi ještě rádi zahřejete.

Jestli byl podobný incident impulsem k tak plamenné kytarovce, jakou je druhé album pražských kapelníků Kill The Dandies!, nevíme. Jisté ale je, že se jiskra rozžehnutá po vydání debutové desky I Saw White Fields stačila za dva roky proměnit v nebezpečně plápolající ohnivou hradbu. Devítistopá novinka Those Who Hold the Flame na první poslech pasuje pražskou kytarovou sebranku na pozice tahounů toho nejzajímavějšího, co na domácím chrastí letos stačilo vznítit. Už pilotní track v podobě kosmického rokenrolu Saturn sliboval se svým řízným intrem, elvisácky žvýkavým vokálem Hanka Manciniho a tamburínou odpočítaným kytarovým valem masivní postup ve zvuku kapely.

02453329.jpeg

S dalším odtajněným podpalovačem, novovlnnou, temnými syntezátory protnutou písní Panic Inferno, nás Kill The Dandies! vraceli do ztracených časů mrtvolného disca Public Image ltd. Jejich opravdové hudební lásky ale vyvstaly až s předělávkou narozeninového krále Rowlanda S. Howarda a jeho nesmrtelné zpovědi King of Kalifornia. Náležitě hřejivý rock zprostili klavírních partů, odvážně nakopli tempo, dodali mu garážově přihuštěnou basu a Rowlandův nosový zpěv procedili přes přidrzlý chrup rockové groupie Sonjy. Ta na studiové novince zároveň dostává, na úkor Hankovy sexy rockabilly nátury, většinu vokálního prostoru a dává tak těžce zabrat všem, kteří s jejím nezaměnitelným hlasem zápasili již v časech Nihilistů.

POSLECHNĚTE SI: La Petite Sonja, Hank Manchini a Michal L. Hořejší byli za Kill The Dandies! hosty Odpolední session 14. října a v rozhovoru desku Those Who Hold The Flame rozebírali s Pavlem Sladkým po stránce inspirací, skladby, textů, pěveckých partů, nové baskytary. Členové kapely přiblížili i titul alba a obsaženou coververzi The King of California.

Asi největším pozitivem žhavého materiálu je ponaučení kapely, která se během dvou let garážových vypalovaček naučila, že obyčejná vata hoří špatně a pomalu. Proto na aktuálním albu, vyjma zbytečně utahané It´s So Sad, nenajdeme mnoho vychladlých ploch, rozbředlých refrénů ani vyčerpaného bluesování trápícího starší tvorbu. Doufejme, že se nejen tento vítaný progres, ale i celý garážový táborák nové desky, rozšíří v nekontrolovatelný požár na znuděně dýmající české kytarové scéně.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.