Zola Jesus: Z genderu vědu nedělám

16. březen 2015

Těsně před svým pondělním koncertem v pražské MeetFactory stihla Zola Jesus dorazit na skok i do našeho odpoledního On Air vysílání. Pětadvacetiletá Američanka vyprávěla o vzniku své už čtvrté desky Taiga, kterou tvořila o samotě v lese a považuje ji za svůj skutečný debut.

„Je pro mě hrozně důležité být sama, když tvořím. Zahledím se víc sama do sebe a nenechávám se rozrušovat ostatními,“ prozrazuje Nika z projektu Zola Jesus. Řeč došla i na její dětské vzory, sny a cestu k dnešní pozici sebevědomé interpretky. Jak sama říká, to, že je žena, může být v hudebním průmyslu problém, ona sama to ale moc neprožívá. Rozhodně ji ale rozčiluje, když má někdo snahu ji podceňovat: „Štve mě, že lidi předpokládají, že si neskládám sama písničky, že si skladby neprodukuju, že nejsem strůjcem toho mechanismu. Je to frustrující taky kvůli tomu, kolik nad tím trávím času.“

Evropu si Zola, vlastním jménem Nika Roza Danilova, zamilovala nejen kvůli svým východním předkům, považuje ji za inspirativní místo a v Praze koncertuje už potřetí. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.