4+4 dny v pohybu

29. září 2009

Divadlo, tanec, site specific, výtvarné dílny a mnoho dalšího nabídne Praze už počtrnácté festival 4+4 dny v pohybu. Mnoha zahraničními i domácími projekty ožijí kromě Archy a La Fabriky i ryze industriální prostory a dokonce i budova bývalého Národního shromáždění. Více informací o festivalu najdete v pravidelné rubrice Tyjátr.

4+4 dny v pohybu - to je festival, na který je Praha už vlastně zvyklá, ostatně po 14 letech se není čemu divit. Přesto dokáže každý rok překvapit a nutno zdůraznit, že příjemně. I letos je podle programu se na co těšit. Během festivalového týdne se představí víc než 13 zahraničních souborů nebo samostatných umělců.

V programu se organizátoři letos zaměřili hlavně na ty soubory, které se ve své tvorbě zabývají pohybem a jeho vizualizací pomocí nejrůznějších moderních technologií i klasických výtvarných a scénografických prvků. Neméně bohatá je letos samozřejmě také nabídka domácí produkce.
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s uměleckým ředitelem Pavlem Štorkem a Vladimírem 518

V minulých letech se na představení chodilo například do staré čističky odpadních vod v Bubenči, do tovární haly ČKD v Karlíně, do bývalé cihelny v Šáreckém údolí, k představení sloužilo taky prostředí zemědělského muzea nebo bývalá továrny v pražských Holešovicích. Festival se ale přesouval skoro každoročně. Letos je jedna divadelní linka a jedna linka v netradičních prostorách.

01000724.jpeg

Hlavním netradičním prostorem se myslí letošní naprostá novinka, velice atraktivní budova bývalého Federálního shromáždění, kde v současnosti sídlí - rovněž Národní - ale muzeum. Tady se budou odehrávat hlavně site specific projekty a performance, například Vladimír 518. Na programu jsou samozřejmě také workshopy - a nejspíš nejen ty plánované.

Víc než dvacet programových položek najde útočiště už tradičně v Arše, v Alfrédu ve Dvoře, v holešovické Hala ALTA nebo v La Fabrice. Divácky úspěšná představení jsou v programu zařazena víckrát. Lidé proto nemusí volit mezi jednotlivými představeními, vzhledem k přesunům mezi divadelními prostory. Program je sestaven tak, aby zájemci měli možnost zhlédnout všechna představení.

Kompletní program a další informace najdete na webovkách www.ctyridny.cz. Vstupenky už jsou k dostání v předprodeji od 10. září. Samotný festival si zapište do diářů v týdnu od 9. do 16. října. A užijte si ho!

Spustit audio