A komu tím prospějete? Seriál Ally McBealová o hubených právničkách chystá comeback

30. březen 2021

Vymodlené dítě devadesátek. I tak lze popsat úzkostnou, nerozhodnou a opravdu hodně hubenou Ally McBealovou – mladou právničku, jejíž kariéru a milostný život jsme mohli sledovat pět sezon v letech 1997 až 2002. Hlavní představitelka Calista Flockhart by svoji nejslavnější roli teď mohla oprášit. Jak ovlivnil seriál ženské publikum a proč by se vracet neměl? Poslechněte si nový díl podcastu Kompot.

„S jídlem mám úplně zdravý vztah,“ cituje deník Guardian Flockhart v roce 1999 v textu, který kritizuje tehdejší kult extrémní štíhlosti v televizi. Její pravděpodobně přirozeně nízkou váhu přetřásal bulvár, který si v té době sexisticky liboval ve srovnávání postav hereček, zpěvaček a modelek. Flockhart mezi první a druhou sérií pod tímto tlakem ale zhubla ještě více. V rozhovoru o svém „normálním“ vztahu s jídlem pak popsala i oblíbené menu – k snídani vaječné bílky se špenátem, sušenku k obědu a k večeři kuře nebo sushi.

Calista Flockhart a Courtney Thorne-Smith v seriálu Ally McBealová

Je to nejen nezodpovědné, je to i klamné,“ komentovala pro Guardian podobné problematické výroky, které byly PR trendem přelomu milénia v médiích, Deanne Jade, ředitelka britského Národního centra pro poruchy příjmu potravy. Tyto ženy mluví o tom, že jedí, co se jim líbí, a díky tomu se mladé dívky cítí jako zrůdy, protože jim to takhle nefunguje.“ Ještě větší kritiku než samotné herečky si zaslouží dobové časopisy zaměřené na ženy, bulvár a módní i dietický průmysl, protože trend heroin chic“ a posléze tzv. velikost 0 společně vytvořily.

O poruše příjmu potravy, která se plně rozvinula během natáčení, otevřeně hovořila další herečka ze seriálu Portia De Rossi ve svém memoáru z roku 2010. Jak ovlivnil seriál Hanku a proč stokrát raději doporučuje současný seriál o mileniálkách v módním časopise Bold Type? Co si myslíme o intelektuálech ve Výměně manželek nebo novém velmi sexuálně explicitním singlu Lil Nas X? Pusťte si Kompot a sledujte náš Instagram!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.