Aby radost nezmizela – Pocta Magorovi

23. prosinec 2011

Aby radost nezmizela – Pocta Magorovi se jmenuje nový sborník věnovaný legendě českého undergroundu a básníkovi Ivanu Martinu Jirousovi aka Magorovi.

Do Odpoledni session přišli hosté, kteří se na sborníku podíleli: Monika Elšíková, režisérka, spisovatelka a editorka sborníku, a páter Ladislav Heryán. Jaké biblické kořeny má přezdívka Magor? Bude-li se letiště jmenovat po Václavu Havlovi, co by se mělo jmenovat po básníku Jirousovi? Podle leckoho šlo nejvýznamnějšího českého (duchovního) básníka 20. století.

Vzpomínky na Magora po jeho smrti napsali do sborníku Aby radost nezmizela například básníkovy dcery Marta a Františka Jirousovy, exmanželka Juliána Jirousová, syn Daniel Degtěv, muzikantka Dáša Vokatá, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ředitel knihovny Libri prohibiti Jiří Gruntorád, písničkář Vladimír Merta, kněz a písničkář Svatopluk Karásek, básník a hudebník Pavel Zajíček, saxofonista Plastic People Vratislav Brabenec, výtvarník Jan Steklík, nebo novinář a kytarista Garage Jan Macháček. Kniha je doplněna Jirousovými dosud nezveřejněnými rukopisy, obsahuje také text zádušní mše Ladislava Heryána, soustrast Václava Havla a fotografie Ondřeje Němce a dalších autorů.

K četbě Magorovy původní tvorby doporučujeme svazek Magorova summa nebo např. novější sbírku Rattus norvegicus nebo Okuje.

Magorův slovníkový záznam nabízí Slovník české literatury po r. 1945.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio