Ingrid Michaelson na novince představuje galerií zlomených srdcí

30. květen 2014

Odhodila své typické brýle, nadupané bicí a rockové základy písní a vrhla se na skromnější projev. Ingrid Michaelson vydala své třetí album nazvané Be OK, na kterém dostal hlavní roli především její hlas. Do jaké míry je nová nahrávka opravdu OK, zjistíte v následující recenzi od Veroniky Vlachové. POSLECHNĚTE SI: Recenzi novinky Ingrid Michaelson

Vydávání nových nahrávek je vždycky dobré načasovat. Díky takovému taktickému tahu už pár desítek letních sezón hudební producenti rýžují neuvěřitelné sumy. Sázejí na jednoduchost a melodičnost písní, při kterých se budete na letních zahrádkách s vychlazeným mokem v ruce rádi pohupovat. Ingrid Michaelson, americká zpěvačka a skladatelka, přemýšlela přesně naopak. K uvedení svého nového alba si vybrala podzim, tradičně depresivní období, a nazvala ho Be OK. Názvem se ale nenechte zmást. Je spíš ironií toho, co vás čeká uvnitř. Album je plné melancholických písní a srdceryvných textů, takže pokud vás nenahlodává podzimní plískanice, může vás odrovnat právě tohle. Písničkářky kolem třiceti mají něco společného. Nejen že se jich postupně vynořuje víc a víc a že jejich písně jakoby chtěly vyjádřit tu největší bolest světa, ale také, nebo právě proto, se jejich skladby rády usazují v televizních seriálech. Nejinak je tomu i u Ingrid. Její písně přímo překypují citovou intenzívností a vybízí k takovému uplatnění.

00807771.jpeg

V pořadí třetí deska Ingrid Michaelson se znatelně vyznačuje větší skromností. Bicí a elektrické kytary směnila za klavír a akustický zvuk. Už nepoužívá rockové rytmy a syrové bicí, jako například u předchozí desky Girls & Boys, ale zanořuje svou klaviaturu do ponurosti a melancholie. Své vzdáleně jednoduché melodie nijak nepřikrášluje a sází na jednu kartu - na svůj hlas a na jeho naléhavost. Ovšem její projev celkově vyznívá jakoby vás nechtěl při ničem rušit. Buď celé album je prosyceno ženskou ironií nebo silným zklamáním, můžete si vybrat. Každopádně i ta jediná skladba s optimistickou melodií, úvodní Be OK, spíše sama sebe přesvědčuje, že všechno bude v pohodě, i když je život galerií zlomených srdcí.

Nová nahrávka Ingrid Michaelson už není pro rockové fandy. Spíše uspokojí už uspokojené, protože tohle album i ve snaze odhalit svou citlivost vás nechá chladnými. Stejně jako podzimní počasí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.