Acute Dose si nové album vydali sami: Přijde nám, že české a slovenské labely jsou uzavřené komunity

5. listopad 2019

Pár hodin před pražským křtem nového alba Overdose nám z něj brněnské, žánrově těžko uchopitelné kvarteto Acute Dose zahrálo ve studiu čtyři písně. Kapela, které v létě shořely nástroje v dodávce na dálnici, funguje dál díky tomu, že se jim lidé složili na nové. Aktuálně před sebou Lukáš, David, Jakub a Tomáš mají listopadové miniturné s dvěma zastávkami ve Francii a na březen chystají další desku.

„Máme nové kytary a aparáty a hlavně můžeme vůbec hrát. V pondělí to všechno naběhlo, jak přes víkend nefungují transakce, takže to byl nečekaný boom,“ vzpomínají Acute Dose na vlnu solidarity známých i cizích lidí po zveřejnění transparentního účtu jejich kamarády, kteří kapele chtěli finančně přispět na nákup nových nástrojů. Aktuálně tak brněnská čtveřice může vyrazit i na dva koncerty do Francie. „Festival v Rennes nás objevil díky maďarskému showcase festivalu Bush,“ vysvětluje Lukáš Palán. „Těch showcasů jsme objeli docela dost a pořád jsme si říkali, jestli to má smysl. A ukazuje se, že asi jo,“ dodává.

Acute Dose

Přestože předchozí album jim vyšlo u labelu Červený kůň, novou desku Overdose už v katalogu vydavatelství Františka Řezníčka fanoušci nenajdou. „Přišlo mi, že české a slovenské labely jsou hrozně uzavřené komunity a že se nikam nehodíme, tak jsme si to vydali sami,“ říká k tomu Lukáš Palán a David Pšenčík dodává, že se v podstatě s nikým nedomluvili: „To není nic proti Františkovi, prostě jsme se na to tak trochu vykašlali.“

Proč David po natočení videoklipu ke skladbě Metal Gear vzdává hold všem metalistům? Pro koho je hraní v Acute Dose „oddechovka“ a pro koho součást života? Poslechněte si celý rozhovor i čtyři písně, které brněnská čtveřice zahrála v našem studiu!

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.