Afrofuturistky OSHUN: Spiritualita je nedílnou součástí života, tím, jak se chováme k sobě a světu

12. červen 2019

Duo OSHUN se po roce vrací do České republiky, aby představilo písně z loňského debutu Bittersweet Vol. 1. „Fakt, že jsme na turné a i teď tady v Praze, je důkazem, že si album našlo svou cestu k lidem. Je skvělé vidět, jaký vliv na ně má naše hudba,“ shodují se Thandi i Niambi, které před dnešním vystoupením v pražském klubu Futurum také zazpívaly a zarapovaly ve studiu Radia Wave a v následném rozhovoru mimo jiné prozradily, co všechno je pro ně spiritualita.

„Oshun je bohyně vody, kterou uctívá národ Yoruba z Nigérie. Je velkou matkou a pojmenovaly jsme se po ní, protože chceme vzývat její energii a laskavost a předávat ji lidem,“ vysvětlují obě původ názvu svého projektu, který začaly ještě během studií tvorby hudby (Niambi) a afrikanistiky a žurnalistiky (Thandi) na stejné škole. „Naše hudba je amalgámem kulturního i historického přehledu, všechno tohle se v ní mísí. Máme znalosti technologií a i díky škole můžeme být pořád nezávislými umělkyněmi,“ dodávají.

V loňském roce OSHUN vystoupily v pražském NoDu v rámci projektu Wonder Women Save You, který se soustředí na nadějné ženy na současné hudební scéně. V New Yorku je podle nich spousta komunit ženských umělkyň i velká diverzita také proto, že město je centrem hudebního průmyslu ve Spojených státech. „Je skvělé vidět, jak se ženy derou dopředu, ale na druhou stranu si nemyslíme, že existuje specifické místo, o kterém by se dalo říct, že je jen pro ženy. Spíš se infiltrujeme do světa mužského hip hopu,“ popisují Thandi a Niambi svůj pohled na věc.

Co všechno je pro OSHUN synonymem spirituality? Poslechněte si celý rozhovor a také tři písně, které zazpívaly a zarapovaly v našem studiu!

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.