AIDS a den boje proti němu

1. prosinec 2009

Na Radiu Wave jsme na den boje proti AIDS 1. 12. zahájili charitativní prosinec, ve kterém se častěji budeme obracet k různým společenským tématům a dobročinnosti. O AIDS a o projektech, které se snaží HIV pozitivním pomoct, ve studiu Radia Wave v Odpolední session mluvili Ivo Procházka (předseda České společnosti AIDS pomoc, která mj. provozuje Dům světla) a Martin Kámen (Art For Life).

Onemocnění AIDS za posledních 25 let, od doby, kdy byl hlášen první případ, změnilo svět. Od té doby si AIDS vyžádal 25 milionů lidských životů, virem HIV bylo infikováno dalších 40 milionů. Onemocnění se celosvětově stalo hlavní příčinou úmrtí mužů i žen ve věku 15 až 59 let. AIDS se stal velkou hrozbou současnosti.

Cílem České společnosti AIDS pomoc, o.s. (ČSAP) je preventivní činnost ve formě vydávání letáků a brožur informujících o přenosu viru HIV, přednášky HIV pozitivních lektorů na středních školách, provoz bezplatné telefonní linky a ambulance sociálního pracoviště Dům Světla, kde se provádí bezplatné anonymní testování na HIV infekci a poskytuje azyl sociálně slabým HIV pozitivním klientům.

Volné sdružení ART FOR LIFE vzniklo na jaře roku 2008 z popudu několika přátel z queer komunity. Důvodem byl uvadající zájem České společnosti o podporu prevence viru HIV a nárůst případů HIV pozitivity nejen v rizikových skupinách. ART FOR LIFE je sdružením, které získává finanční prostředky primárně prodejem a dražbou uměleckých děl věnovaných českými i zahraničními umělci

autor: Pavel Sladký
Spustit audio