Alpha - zacyklený trip hop na nové desce

14. únor 2009

Přáli byste si slyšet pořádnou dávku trip hopu? Prodlevy mezi deskami ikon Massive Attact se pomalu prodlužují, Portishead na loňské desce zatočili směrem do experimentálnějších vod, Tricky je v nekonečném rauši a Goldfrapp se už po debutu Felt Mountain nikdy nevrátili do top fazony.

A co třeba Alpha? Dvojice chráněnců ze stáje Melankolic vždy stála trochu ve stínu výše citovaných, a jejich novinka by mohla dosavadní krčení ve stínu konečně změnit.

Rovnou prozraďme to nejdůležitější, Alpha nejsou žádní bytostní experimentátoři, takže i s deskou The Sky Is Mine se vrátíme o víc jak deset let nazpět do období alb Protection nebo Dummy. A poněvadž už od dob jejich debutu Come From Heaven to mají pánové rádi spíše na popový způsob, podobné zacílení čekejme i na více než hodinové novince. Robustní pop má ve své pompě blízko soundu Macy Gray, ovšem v pomalejších, introvertnějších polohách Hooverphonic. Pokud by se jednalo o svěží dílko, neřekl bych proti ani slovo. Čtvrtá deska Alpha zní ale podstatnou část stopáže příliš povědomě. Vždy si řeknete, tohle už jsme někde slyšeli (viz již odcitované veličiny v předchozí části textu), a to bohužel většinou i lépe. Ale abych nekřivdil, i na tomto CD se najdou nahrávky, které za poslech stojí. Ať už to jsou vygradované pecky Burn Me Again, For The Wages nebo závěrečná melancholie A Little Poison, které protrhávají potah sentimentu neředěnou energií. Kdyby takto zněla celá deska, viděl bych vyhlídky Alpha mnohem optimističtěji.

00865006.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio