Americké Ohio se stalo prvním státem na světě, kde firmy mohou zaplatit daně bitcoinem

26. listopad 2018

Ode dneška se mohou majitelé firem v Ohiu registrovat na webu OhioCrypto.com a posléze platit jakékoli daně v bitcoinech. Jedná se o různé poplatky, od daně z prodeje cigaret až po daň z příjmu zaměstnanců. Své daně mohou bitcoinem platit i soukromé osoby.

Ohio se tak stalo prvním státem v USA, který oficiálně uznal platbu kryptoměnou pro daňové účely. Píše o tom The Wall Street Journal. Podle státního pokladníka Joshe Mandela se tímto krokem Ohio stane pokrokovým místem přátelským technologickým firmám. Už dnes v Columbusu v Ohiu sídlí největší fond rizikového kapitálu na americkém středozápadě Drive Capital. Platby daní budou zpracovány prostřednictvím platební brány BitPay, která bitcoiny převede na dolary. Jestli ale budou firmy v Ohiu novou možnost platby daní aktivně využívat, není jisté. Trh s kryptoměnami se totiž v současnosti nachází v době velkého pádu a jejich hodnota dlouhodobě klesá. Například za poslední týden ztratil bitcoin téměř třicet procent své hodnoty a pohybuje se kolem hranice 4000 dolarů za bitcoin. Dosavadní maximum, na které tato měna dosáhla v prosinci minulého roku, přitom bylo téměř 20000 dolarů za bitcoin. O zavedení možnosti platby daní kryptoměnami uvažovaly i jiné americké státy, například Arizona, Georgia nebo Illinois. Zastánci této možnosti ji ale zatím nedokázali v žádném z nich protlačit do legislativy. Píše o tom server Techcrunch.com.
O bitcoinu jsme psali právě v době jeho největšího růstu v prosinci minulého roku. Článek si můžete přečíst na našem webu. 

autor: Vít Voltr
Spustit audio
  • Pilot srílanských aerolinií se na truc zamkl v kokpitu, protože si kopilotka odskočila na toaletu

    17. říjen 2024
    letadlo, letecká doprava,

    Srílanské národní aerolinie postavily mimo službu pilota, který se na truc zamkl v kokpitu. Důvodem bylo to, že si druhá pilotka odskočila na toaletu. Incident se odehrál během desetihodinového letu ze Sydney do srílanského Kolomba.

    Podle serveru Independent se pilot na svoji kolegyni naštval, protože za sebe nezajistila během pauzy v kokpitu náhradu tak, jak to určují bezpečnostní předpisy. To vedlo k roztržce mezi pilotem a pilotkou.

    Pilot nakonec sám porušil bezpečnostní protokol, protože se v kokpitu zamkl. Situace podle serveru Independent vyeskalovala do té míry, že musel zasáhnout pracovník posádky letu, aby se kopilotka mohla vrátit na své místo. Pracovník pilota musel přesvědčit přes komunikační zařízení, aby otevřel dveře.

    V roce 2015 se pilot společnosti Germanwings zamkl v kokpitu a se strojem záměrně narazil do horského masivu ve francouzských Alpách. Všech 150 lidí na palubě zemřelo. Mnoho aerolinií a úřadů od té doby vyžaduje, aby během letu byli v kokpitu nejméně dva členové posádky.

    V roce 2022 se zase dva piloti společnosti Air France dostali do potyčky. Po zbytek letu byli v kokpitu další členové posádky a francouzská aerolinie poté piloty suspendovala.

  • Klikni a zruš. Ve Spojených státech bude nově snazší zrušit předplatné

    17. říjen 2024
    Ovladač

    Firmy ve Spojených státech budou muset nově umožnit zákazníkům jednoduše zrušit předplatné streamovacích platforem nebo jiných služeb. Nařídila to Federální obchodní komise, která tak chce zabránit nekalým praktikám společností. Firmy totiž podle úřadu ztěžují svým zákazníkům zrušit předplatné, zatímco přihlášení k odběru bývá zpravidla snadné.

    Podle nového nařízení, které by mělo podle serveru BBC vstoupit v platnost během příštích měsíců, by mělo být zrušení předplatného stejně snadné jako přihlášení se k němu. Netýká se to ale jenom streamovacích platforem, ale také například permanentek ve fitness centrech.

    „Firmy často nutí lidi překonávat složité překážky, jenom aby mohli zrušit předplatné,“ uvedla Lina Khan z Federální obchodní komise. Podle Khan tak úřad reaguje na rostoucí počet stížností zákazníků.

    Server USA Today uvedl, že podle nového nařízení nebudou muset zákazníci předplatné rušit složitě například přes chatbota. Tam, kde se člověk zase přihlásí k předplatnému osobně, například ve fitness centeru, bude mít nově právo zrušit předplatné po telefonu nebo online.

    Loni úřad ve věci zažaloval americkou společnost Amazon. V žalobě stálo, že webové stránky online obchodu byly navržené tak, aby se zákazníci při nakupování snadno přihlásili k automaticky obnovovanému předplatnému streamovací služby Amazon Prime. Firma miliardáře Jeffa Bezose to odmítla. Z podobných důvodů úřad zažaloval i další americkou společnost Adobe.

  • Místo přesnídávky alkohol. Polsko chce zakázat lákavé kapsičky s vodkou

    17. říjen 2024
    Supermarket

    Polsko zpřísní pravidla pro prodej alkoholu. Důvodem je nárůst počtu autonehod mladistvých pod vlivem návykových látek a větší dostupnost alkoholových produktů. Nově budou muset prodejci kontrolovat průkaz totožnosti, doteď takové pravidlo v Polsku nebylo. Návrh zákona navíc počítá se zákazem prodeje alkoholu od 22 do 6 hodin na benzinových stanicích, kde je v současnosti možné si alkoholické nápoje pořídit nonstop.

    „Prodejci budou muset dávat větší pozor a přijmout větší zodpovědnost,“ řekla ministryně zdravotnictví Izabela Leszczyna polskému Rádiu Zet.

    Podle serveru Euronews je v zemi živá debata ohledně spotřeby a dostupnosti alkoholu. Diskuzi rozvířil například prodej alkoholem plněných kapsiček s nápisem Voodoo Monkey, jejichž zpracování připomíná kapsičky s přesnídávkami. Místo ovocného pyré je v sáčcích ale nápoj s vodkou.

    Předseda Sejmu Szymon Hołownia na Facebooku označil výrobek firmy Owolovo, která mimo jiné vyrábí právě dětské svačiny, za čisté zlo.

    Web TVN24 napsal, že ministryně zdravotnictví původně počítala s ještě přísnějším omezením prodeje alkoholu, narazila ale na odpor koaličních partnerů. Ti se postavili například proti omezení prodeje alkoholu online.

  • Žena pašovala želvy na kajaku do Kanady. Měla je v ponožkách a chtěla je prodat za statisíce

    16. říjen 2024
    mořská želva, eastern box turtle

    Jedenačtyřicetiletá žena původem z Hongkongu chtěla propašovat na kajaku do Kanady želvy karolínské, které jsou chráněným druhem a na černém trhu v Číně se prodávají za 1000 dolarů. Hrozí jí několikaleté vězení i vysoká pokuta.

    Jedenačtyřicetiletá Wan Yee Ng byla zatčena 28. června v pohraničním městečku Canaan, když se chystala nasednout do nafukovacího kajaku na jezeře Wallace s taškou. Podle soudních dokumentů dostali agenti od Královské kanadské jízdní policie oznámení, že další dvě osoby, včetně muže, který byl považován za jejího manžela, začaly pádlovat na nafukovacím plavidle z kanadské strany jezera směrem do Spojených států.

    Po prohledání těžké tašky agenti našli 29 živých želv, jednotlivě zabalených v ponožkách, uvádí se v prohlášení. Podle agentury AP se tito plazi prodávají na čínském černém trhu po kusu za 1000 dolarů, v přepočtu za 23 tisíc korun. Prohlídka telefonu orgánům činným v trestním řízení odhalila plán zadržené ženy propašovat želvy do Kanady, aby je nakonec mohla se ziskem prodat v Hongkongu.

    Žena se k pokusu o pašování želv přiznala. Nyní jí hrozí až 10 let vězení a pokuta téměř 6 milionů korun, napsal britský server The Guardian. Federální vláda Kanady v uplynulém roce zatkla několik lidí, kteří se údajně snažili želvy propašovat do Číny.

  • Zavolejte posily! Šerif z Georgie kvůli špatnému burgeru zalarmoval své uniformované kolegy

    16. říjen 2024
    Hranolky, burger, ilustrační

    Šerif Craig Owens z amerického státu Georgie se rozzlobil poté, co mu americký fastfoodový řetězec pokazil objednávku, a do podniku se rozhodl vyslat své zástupce. 

    Šerif okresu Cobb Craig Owens (Demokratická strana), který se letos uchází o znovuzvolení, zavolal 4. března 2023 své zástupce do fastfoodové restaurace v Mabletonu, aby mu pomohli vyřešit jeho zpackanou objednávku, jak vyplývá ze záznamů z kamery, které získala televize WSB-TV. Owensův protikandidát David Cavender (Republikánská strana) v nadcházejících volbách šerifovo jednání označil za zneužití jeho postavení, uvádí web FOX News.

    Na videu je vidět, jak zástupci na místo míří se zapnutými světly a sirénami. Owens během této události nebyl v uniformě ani ve vozidle úřadu šerifa. Následně podřízené pověřil, aby zjistili jméno majitele nebo manažera obchodu, aby mohl podat oficiální stížnost kvůli špatně vyřízené objednávce. „Chtěl jsem, aby jí (spolujezdkyni) dali Whoppera bez majonézy a rozříznutého napůl, jasné?“ říká ve videu Owens. „Nepotřebuju vrátit žádné zatracené peníze. Jen chci zjistit, komu to tu patří, abych mohl podat oficiální stížnost,“ dodal.

    Jak napsal web Sky News, zaměstnanci pobočky údajně odmítli objednávku vyměnit a z obav o svou bezpečnost zamkli dveře. Šerifovi zástupci se nakonec do pobočky dostali a později Owensovi předali papír se jmény.

    Podle šerifova volebního rivala Davida Cavendera nahrávka ukazuje zneužití pravomocí a plýtvání policejními prostředky. Stávající šerif však tvrdí, že šlo o obchodní spor, který může vést každý občan, a jde pouze o zpolitizování celé události vzhledem k blížícím se volbám. „Na rozdíl od svého protikandidáta vás nebudu uvádět v omyl ve snaze získat hlasy voličů,“ napsal Owens na svém oficiálním facebookovém profilu.

  • V Jižní Koreji roste počet sebevražd učitelů. Jsou frustrovaní z hrubého chování žáků i rodičů

    16. říjen 2024
    Učitel (ilustrační foto)

    V Jižní Koreji panují obavy o psychické zdraví a duševní pohodu pedagogů. Podle nejnovějších údajů mezi lety 2021 až 2023 spáchalo sebevraždu v průměru 20 učitelů ročně. V letošním roce bylo toto číslo už téměř překonáno.

    „Znepokojivý trend poukazuje na hlubší krizi vzdělávacího systému, v němž se učitelé cítí stále zranitelnější a bez podpory,“ uvedla poslankyně Jin Sun-mee z Demokratické strany, která o údajích získaných od ministerstva školství informovala. Problém přetrvává i letos, kdy si jen do srpna vzalo život 19 učitelů.

    Podle informací webu The Korea Herald ze 168 učitelů, kteří od roku 2015 do srpna loňského roku spáchali sebevraždu, tvořili většinu zástupci základních škol – 86 sebevražd představovalo 51,2 %.

    Loni v létě našli učitelé v jedné ze tříd základní školy svou 23letou kolegyni bez známek života. Pedagožka několik dní před svou smrtí napsala, že byla tak zahlcena pracovním šílenstvím, že „chtěla odejít“. Tato tragédie rozpoutala vlnu nepokojů učitelů základních škol v celé Jižní Koreji, informoval tehdy server BBC.

    Učitelé po celé Jižní Koreji protestovali a vyjadřovali rostoucí frustraci z hrubého zacházení, kterého se jim podle jejich slov dostává ze strany rodičů i studentů, včetně obviňování z týrání dětí za to, že je kázeňsky trestají. Požadovali tak pro sebe lepší ochranu, napsal britský Guardian.

    V reakci na tragickou smrt učitelky na základní škole Seoi v Soulu v červenci loňského roku přijalo ministerstvo školství „Pět zákonů na ochranu práv učitelů“ a poskytlo učitelům jasnější pokyny pro výuku žáků. Zákony přijaté v srpnu 2023 byly první iniciativou na národní úrovni zaměřenou na ochranu pedagogů před obviněním ze zneužívání dětí a porušováním jejich učitelských práv.

    Opatření zahrnují vyjasnění povinností žáků, učitelů a rodičů a také konkrétní pokyny k ochraně legitimních vzdělávacích aktivit. Navzdory těmto snahám však sebevraždy učitelů pokračují v neměnné míře, což poukazuje na to, že stávající opatření jsou nedostatečná.

  • Od klonování ke CRISPR. Centrum, které stvořilo ovci Dolly, pomáhá zvířatům s odolností vůči epidemiím

    15. říjen 2024
    Prase

    Roslin Institute for Animal Research si většinou spojujeme se jménem ovce Dolly –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ prvního savce naklonovaného z dospělé buňky. Od klonování zvířat už tady ale dávno upustili. V boji proti některým vážným chorobám hospodářských zvířat a drůbeže se teď zaměřují na úpravu genů.

    K editaci genů využívají technologii CRISPR, která levně, jednoduše a neuvěřitelně efektivně upravuje DNA. Výsledkem jsou plemena hospodářských zvířat odolnější vůči různým typům produkčního stresu, jako je horko nebo sucho. Ale především vůči nemocem. O výzkumném projektu Roslin Institute informuje El País.

    „Už mě nebaví odpovídat na otázky o Dolly,“ vysvětluje Bruce Whitelaw, který vede Roslin Institute nedaleko Edinburghu. A vysvětluje jeho nové směřování: „Nyní děláme fantastickou vědu, vytvořili jsme prasata odolná vůči prasečímu reprodukčnímu a respiračnímu syndromu. Počet farmářů, který kvůli této nemoci krachuje, je obrovský.“

    Nemoci studované v Roslinu tvoří dlouhý seznam strastí hospodářských zvířat, drůbeže, a někdy i lidí: klasický mor prasat, ptačí chřipka, západonilský virus a další. Nová ohniska tzv. zoonóz, tedy nemocí, kterými se od zvířat mohou nakazit lidé, navíc ukazují úzkou souvislost mezi zdravím hospodářských zvířat a životem lidí.

    Whitelaw a jeho kolegové například upravili genom prasat tak, že jsou odolná vůči viru způsobujícímu reprodukční a respirační syndrom. To je onemocnění, které jen v Evropě způsobuje ztráty na produktivitě chovů ve výši 1,5 miliardy eur ročně. K tomu použili právě technologii CRISPR.

    Prasata odolná vůči syndromu jsou nyní ve Wisconsinu na farmách společnosti Genus PLC, které tým z Roslin Institut poskytl licenci. Aktuálně probíhá proces schvalování americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Ředitel institutu Whitelaw odhaduje, že by mohla být schválená už do konce roku.

  • Evoluční úspěch dinosaurů možná vysvětlí nález zkameněliny. Je starý 237 milionů let

    15. říjen 2024
    Fosilii objevili v horninové vrstvě z období triasu, tedy z doby, kdy se poprvé objevili jak dinosauři, tak i savci, krokodýli nebo želvy (ilustrační foto)

    Vědci v Brazílii oznámili objev jedné z nejstarších fosilií na světě. Jde o zkamenělinu dávného plaza, který žil před 237 miliony let. Objev možná pomůže vysvětlit vznik dinosaurů.

    Čtyřnohý plaz, pojmenovaný Gondwanax paraisensis, byl velký zhruba jako pes s dlouhým ocasem a vážil mezi třemi a šesti kilogramy. Pravděpodobně se pohyboval na území dnešní jižní Brazílie, když bylo na Zemi mnohem tepleji než dnes. O objevu informuje Reuters a také kanadská CBC.

    Fosilie byla identifikována jako nový silesaurid, což je vyhynulá skupina plazů. Paleontologové diskutují o tom, zda silesauridi byli skutečnými dinosaury, nebo zda šlo o předchůdce těchto tvorů, kteří kdysi ovládali Zemi. „Pochopení vlastností dinosaurů by mohlo objasnit, co bylo pro jejich evoluční úspěch klíčové,“ tvrdí vědci.

    Fosilii Gondwanax paraisensis našel lékař Pedro Lucas Porcela Aurelio ve městě Paraiso do Sul v nejjižnějším brazilském státě Rio Grande do Sul. Objevil ji v horninové vrstvě z období triasu, tedy z doby, kdy se poprvé objevili jak dinosauři, tak i savci, krokodýli nebo želvy. V roce 2021 ji daroval místní univerzitě, čímž odstartoval tříletý výzkum. „Být prvním člověkem, který se dotkl něčeho z doby před 237 miliony let, je mimořádné,“ říká Aurelio, kterého paleontologie fascinuje už od dětství.

    Objev je podrobně popsán v článku Rodriga Tempa Müllera, který vyšel ve vědeckém časopise Gondwana Research. „Nejdůležitější na tomto nálezu je jeho stáří,“ říká Müller. Dodal, že ostatky byly v době, kdy je Aurelio daroval, zakryty silnou vrstvou horniny a zpočátku byly vidět jen části obratlů. „Gondwanax znamená pán Gondwany,“ vysvětluje vědec. Jméno odkazuje na pevninu Gondwana v jižní oblasti superkontinentu Pangaea před rozpadem kontinentů, zatímco paraisensis je poctou městu Paraiso do Sul.

  • Hacknuté robotické vysavače: po bytech nahání domácí mazlíčky a křičí rasistické urážky

    14. říjen 2024
    Robotický vysavač

    Někdo se v několika městech Spojených států dokázal nahackovat do robotických vysavačů. Ty pronásledovaly domácí mazlíčky a křičely rasistické urážky na jejich majitele. K problémům došlo u jednoho konkrétního modelu.

    Zprávu přinesla televizní stanice ABC, která mluvila i s několika majiteli hacknutných vysavačů. Jedním z nich byl třeba minesotský právník Daniel Swenson - zrovna díval na televizi, když jeho robot začal zlobit.

    „Znělo to jako rozbité rádio- Nejprve jsem slyšel jenom malé útržky slov,“ řekl Swenson serveru ABC. Skrze online aplikaci vysavače zjistil, že se někdo naboural do jeho live kamery a převzal kontrolu nad celým vysavačem. Řekl, že poté, co resetoval heslo a restartoval robota, začal zvuk znovu, jenže tentokrát to byl zřetelně hlas - hádal, že hlas teenagera - který křičel urážky.

    ABC News přináší i další svědectví různých majitelů. Například jeden robotický vysavač v Los Angeles po celém domě honil psa. Robota někdo řídil z dálky a i v tomto případě se z reproduktorů ozývaly urážlivé komentáře.

    Ve všech případech se jedná o stejný model Ecovacs Deebot X2s. Do něj se před několika měsíci zvládl nabourat i redaktor serveru ABCVýzkumníci v loňském roce prokázali chybu, která jim umožnila obejít zadávání PIN kódu zařízení Deebot X2 a získat přístup k vysavači. Společnost Ecovacs ve svém prohlášení uvádí, že ji vyřešila a že v listopadu plánuje také „další zvýšení bezpečnosti“ pomocí aktualizace.