V Londýně je víc hudby, než člověk potřebuje, říká David Žbirka, vítěz Czechingu Radia Wave

17. říjen 2024

Ve finále Czechingu Radia Wave uspěl z trojice finalistů hudebník David Žbirka aka Sunnbrella. „Dali jsme si hodně záležet, aby se nám koncert povedl,“ říká hudebník, který žije v Londýně, a rovnou hlásí novou desku. Na ní intenzivně pracuje s producentem a dlouholetým kamarádem Oliverem Torrem.

„Najednou koukám do zpráv a píšou mi Beach Fossils. To byl splněný sen, poslouchám je hodně dlouho. Napsali mi, že se jim moc líbí skladba Fever Dream. Hraní s nimi ve velkých britských klubech bylo zatím asi největším zážitkem. Kluci navíc byli strašně milí, takže se to skvěle sešlo,“ vypráví v rozhovoru David, jak došlo na společné hraní s jeho oblíbenou kapelou.

Čtěte také

V rozhovoru David popisuje jaká je realita života mladého hudebníka v Londýně. „Může to vypadat, že tam mám snazší pozici a že k nám na zahradu chodil posedět Paul McCartney. Ale lidi už nevidí to, jak nesmírně konkurenční to prostředí je. Hudby je tam víc než dost a všichni jsou pořád vytížení, takže to rozhodně není tak, že hudebník, který žije v Londýně, má na růžích ustláno a celá scéna čeká na to, čím ji obohatí. I tak je to ale teď pro mě nejlepší místo, kde fungovat,“ přemýšlí David.

Jaké bylo dodělávat desku jeho táty, který zemřel? Jak vnímá rozdíl mezi českým a britským publikem? V čem bude nová deska jiná než předchozí Heartworn? Poslechněte si celý rozhovor s hudebníkem Davidem Žbirkou v nové epizodě podcastu Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.