Top desky první půlky roku? Radio Wave oslnili Berlin Manson, Martyyna nebo spratek Charli XCX

29. červenec 2024

Polovina roku a prázdninový čas sváději k bilancování. Tahle nálada dorazila i do hudební redakce Radia Wave a aktuální epizoda Vlny je tedy věnovaná shrnutí trendů, beefů i průšvihů, které hudební svět za rok 2024 spatřil. Taky ale přináší oficiální redakční selekci těch nejzajímavějších nahrávek uplynulých měsíců.

Redaktorka Aneta Martínková spolu s hudebním dramaturgem Filipem Černým prolétli hudebními událostmi uplynulé půlky roku: „Za pozornost určitě stojí rapový beef století, který se odehrál mezi Drakem a Kendrickem Lamarem, který ho za mě tedy na plné čáře vyhrál,“ připomíná Filip.

Čtěte také

Aneta se zase pozastavuje nad tím, že se mladým hvězdám v současném digitálním prostředí nedaří bojovat o pozornost: „V lednu zprávami prolétlo, že se do desítky nejprodávanějších alb za rok 2023 ve Velké Británii neprobojovala jediná deska z toho roku. Hodně se mluvilo o tom, že za to můžou streamovací a obecně digitální platformy, kde je dostupná celá historie hudby a nastupující jména nemají konkurenci jen v podobě svých současníků ale i předchůdců a je náročné si vydobýt pozornost.“

Nejdůležitější je ale nakonec především selekce top československých a zahraničních nahrávek. Ta vznikla hlasováním mezi všemi členy a členkami hudební redakce a je opravdu rozmanitá.

Czeching Showcase + 18. narozeniny Radia Wave

18. narozeniny Radia Wave a Czeching Showcase 2024

Kupuj první zlevněnou vlnu lístků na 18. narozeniny Radia Wave + Czeching showcase 2024! V prostoru Archa+ vystoupí Sunnbrella, We Are Domi, Nivva, londýnský performer Babymorocco, DJs Kewu & Steady nebo Kluci z garáže (Toyota Vangelis, Bols/Slob, Sxilence). Přemýšlej jako řádný hospodář a nabíhej na předprodej, dokud to ještě jde!

Do československé selekce hlasující nominovali celkově 28 nahrávek.

O třetí místo se nakonec podělily dvě desky – Silver od trojice Yanntray, TOKYO DRIFT, essei a album Aphonie od producenta Lišaje.

Druhé místo opanovala domácí producentská naděje Martyyna s debutem Written in the Scars.

A na vrchu československého žebříčku trůní miláčci scény Berlin Manson se svým východoevropským opusem Poor but Sexy.

Zahraniční selekce pak byla ještě o mnoho rozmanitější – redakce nominovala dokonce 39 desek. A ačkoliv na některých z nich panovala větší shoda, nemají tak silné mandáty, proto doporučujeme projít určitě celý playlist nominovaných nahrávek a najít si svého favorita.

Třetí místo nicméně v zahraničním výběru získala švýcarská skupina Walter Frosch se svou deskou Star 10110.

Zahraniční dvojkou je kolabo deska dua rapových legend Futura a Metro Boomina s názvem We Don’t Trust You.

A jedničkou pak celkem nepřekvapivě drzé a jedovatě zelené album Brat od hudebnice Charli XCX, které stále ještě vládne letošnímu létu.

Celou redakční selekci si můžete projít ve speciálním playlistu:

Kdo všechno o žebříčku rozhodoval? Poslechněte si celou epizodu Vlny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.