Analogové Echo Jardy Petříka s Ekoplekz

25. březen 2014

Ve čtvrtém březnovém Echu Jardy Petříka hrála prim analogová elektronika. Rubrika 3 in 1 představila novou desku Unfidelity bristolského „krabičkáře“ Nicka Edwardse, která mu pod aliasem Ekoplekz vyšla před dvěma týdny u labelu Planet Mu. Z nahrávky zazněly ukázky Trace Elements, Sea 90 a Coalpit Heath a ve zbylém čase dostaly prostor releasy spřízněné stylově, personálně i skrze vydávající labely.

O úvod se postaralo duo Dalhous s melodičtějším trackem Dwelling By The Meadow z loňské desky An Ambassaddor For Laing, které vzápětí vystřídal letošní release Dominicka Fernowa, tentokrát ovšem nikoliv coby Vatican Shadow, ale pod jeho starším aliasem Prurient. Z dvojskladbového sedmipalce Washed Against The Rocks zazněl stejnojmenný offbeatový track na pomezí noiseu a ambientu. Na sklonku loňského roku oživil Justin Broadrick své alter ego Pale Sketcher prostřednictvím releasu Just Won’t Sing, který si vydal na vlastní značce Heart Ache, v Echu z něj dostala prostor zastřená skladba Show Me How.

Následovaly dva dvojčlenné projekty z Francie (Kaumwald) a Švédska (Ulwhednar), které kombinují experimentální hlukovou elektroniku s rytmickými i ambientními pasážemi. Od francouzského dua to byl track La Prote Profail z debutového releasu Hantasive, který vyšel v lednu na agilní značce Opal Tapes, a švédští Ulwhednar (jinak i sólově aktivní producenti Abdulla Rashim a Varg) se prezentovali ambientní skladbou z prosincového alba Midvinter, jehož vydání zaštítil label Northern Electronics. Před rubrikou 3 in 1 a třemi ukázkami z desky Unfidelity od Ekoplekz zazněla ještě spolupráce Nicka Edwardse se zakladatelem labelu Mordant Music Ianem Hicksem v jejich společném projektu eMMplekz, pod jehož hlavičkou vydali v loňském roce desku Your Crate Has Changed.

V poslední čtvrtině pondělního Echa dostaly prostor tři závěrečné tracky. Prvním byl Rotterdam Anagram od Pedera Mannerfelta z jeho letošního dlouhohrajícího debutu u Digitalis Recordings. Druhým potom Ion z Untoldovy rovněž letošní debutové desky Black Light Spiral (z ní už v Echu jeden track zazněl) a o úplný závěr se postarala klasicky upoutávka na rubriku 3 in 1 příštího týdne v podobě spolupráce ruského dua Love Cult a člena manchesterského kolektivu Gnod, který si říká Druss. Track pojmenovaný příznačně The End uzavírá jejich společnou nahrávku Yr Problems, která vyšla u experimentálního irského labelu Trensmat v březnu letošního roku a která se poslední březnové pondělí dočká v Echu zaslouženého bližšího představení.

Playlist:
Dalhous – Dwelling By The Meadow [An Ambassador For Laing] /Blackest Ever Black, 2013/
Prurient – Washed Against The Rocks [Washed Against The Rocks] /Handmade Birds, 2014/
Pale Sketcher – Show Me How [Just Won’t Sing] /Heart Ache, 2013/
Kaumwald – La Prote Profail [Hantasive] /Opal Tapes, 2014/
Ulwhednar – Midvinter 6 [Midvinter] /Northern Electronics, 2013/
eMMplekz – Raining With Piss [Your Crate Has Changed] /Mordant Music, 2013/

Rubrika 3 in 1:
Ekoplekz – Unfidelity /Planet Mu, 2014/
Trace Elements
Sea 90
Coalpit Heath

Peder Mannerfelt – Rotterdam Anagram [Lines Describing Circles] /Digitalis Recordings, 2014/
Untold – Ion [Black Light Spiral] /Hemlock Recordings, 2014/
Love Cult Take Druss – The End [Yr Problems] /Trensmat, 2014/

Spustit audio