Anarchofinančníci vzývají Kanyeho, ten je žaluje

7. leden 2014

Nejenže rapper Kanye West se svým novým albem Yeezus obsazuje první příčky hudebních žebříčků a píše se o něm akademická práce, ale od 7. ledna je jeho podobizna i na mincích. Těch virtuálních. Kanyemu se to ale nelíbí, jak tvůrci doufali.

Úspěch virtuální měny bitcoin inspiroval další alternativní platidla, která se snaží vylepšit principy, na nichž funguje jejich předchůdce. Nestojí za nimi žádná instituce, pouze matematický algoritmus zajišťující nárůst peněz. Jsou jedinečné právě díky své decentralizaci. Kromě Bitcoinu existují například projekty Litecoin, Namecoin nebo PPCoin. Novým nástupcem má být Coinye West.

Vliv rappera Kanye Westa na popkulturu je nepopíratelný. Julius Bailey, asistent na katedře filosofie ve Wittenbergu, o něm píše akademickou práci s názvem Kulturní dopad Kanyeho Westa.

West na sebe upozorňuje také kontroverzními výroky. Naposledy, když se chtěl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici New York´s Power 105 zastat prezidenta Obamy, sklouzl ke starým předsudkům. Řekl, že rozdíl mezi Obamou a Bushem je, že zkrátka Afroameričané nemají takovou moc, kontakty a peníze jako Židé.

02911346.jpeg

Jeho deska Yeezus se umísťuje ve světových (i domácích) hudebních žebříčcích na nejvyšších příčkách. Anonymní skupina stojící za kyberměnou Coinye West zkrátka nemohla zvolit lepší marketingový tah. Popírají, že by šlo o vtip (několik recesistických měn na síti už je, nejznámější je Dogecoin, inspirovaná jedním internetovým memem). Tvůrci svoji totožnost pro jistotu skrývají, ale byli by rádi, kdyby se jim Kanye prostřednictvím jejich webu ozval. Mají pro něj nabídku – zkontaktuj nás a my ti pošleme 100 000 coinyeů.

Nová měna bude dostupná od 11. ledna a hned po spuštění se bude rozdávat zadarmo (aby k sobě nalákala co nejvíc lidí). Je součástí většího projektu Coinye Miner, který má zpřístupnit užívání virtuálních měn více uživatelům.

Podle rozhovoru pro Noisey, který vedli přes e-mail, si zakladatelé dokážou představit, že by jejich platidlo mohlo sloužit pro nakupování virtuálních lístků na koncerty. To nemusí být daleko od reality, rapper Snoop Dogg už vyjádřil zájem, aby se jeho desky prodávaly prostřednictvím bitcoinů.

03017284.jpeg

Hodnota jednoho bitcoinu minulý rok překonala hranici 1000 dolarů, v současnosti se pohybuje kolem 850. Kurz je klouzavý. Měna, která funguje od roku 2009, získala na popularitě díky WikiLeaks, když ji americká vláda na podzim roku 2010 odřízla od drobných dárců (kteří používali PayPal nebo kreditky).

Jelikož tento způsob směny zaručuje anonymitu transakcí kdekoliv na světě, je obecně spojovaný s prodejem ilegálního zboží. Když v říjnu federální úřady zavřely internetový obchod Silk Road, zabavily bitcoiny za 3,6 milionu dolarů (v přepočtu 72,6 milionu korun).

Centrální banky je už uznaly za možnou účetní jednotku. Jestli bublina nepraskne, budou virtuální měny dál získávat na legitimitě. Rapperovi, který se prohlašuje za Boha, by se vidina sebe sama na mincích mohla zalíbit. Své ambice a plány s Coinye West tvůrci neskrývají, bitcoin prý také začínal na nule.

03036217.jpeg

Aktualizováno: Právníci Kanye Westa se už podle serveru Wall Street Journal pustili do sedmi anonymních programátorů stojících za Coinye West. Chtějí, aby okamžitě přestali používat termín „Coinye West“ a „Coinye“, souběžně s tím zastavili produkci jakýchkoliv služeb nebo produktů používajících motiv jejich klienta a deaktivovali webové stránky a účty na Twitteru a Facebooku.

Tvůrci kyberměny změnili název na Coinye, upravili grafiku, přesunuli se na doménu registrovanou v Indii a pustili mince do oběhu. Spor s Westem pro ně prozatím znamená akorát větší publicitu.

Text žaloby si můžete přečíst tady: online.wsj.com/public/resources/documents/20140107-WSJ-coinye.pdf

autor: Miloš Hroch
Spustit audio