Anketa: Proč studentstvo demonstruje proti vládě?

19. květen 2023

Nová studentská iniciativa Budoucnost neškrtneš uspořádala 18. května před pražským Rudolfinem protivládní demonstraci. Radio Wave se vyrazilo zeptat mladých lidí, proč se na akci vydali a co je na současné situaci štve nejvíc.

„Premiér Fiala na tiskové konferenci odůvodnil nutnost úspor tím, že zajistí budoucnost pro další generace. Při představení konsolidačního balíčku též uvedl, že je o něm vláda připravena racionálně debatovat, všechno detailně vysvětlovat a svá rozhodnutí také obhájit. Studenti chtějí demonstrací přispět do diskuze,“ stálo v oficiálním prohlášení iniciativy.

Na akci zazněly proslovy zástupců širokého spektra studentských organizací od středoškolských organizací po vysokoškolské odbory.

Proč mladí lidé vyrazili demonstrovat? Poslechněte si anketu Radia Wave.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.