„Asi jsme přinesli i nějaký hmyz.“ Seno, sláma a skládka zaplavily Galerii Václava Špály

6. duben 2023

Zhruba před padesáti lety navezla umělkyně Zorka Ságlová do Špálovy galerie seno a slámu. Československá veřejnost v té době nebyla tak úplně připravena na interaktivní performanci a kontroverzní byl i hudební doprovod skupiny The Plastic People of the Universe. Galerii Václava Špály teď zaplnil kompost a odpadky. Představují současnou antropogenní krajinu a tvoří základy nové výstavy Seno, sláma a skládka.

„Asi jsme s kompostem přinesli nějaký hmyz. Ale až výstava skončí, zemina se dostane do zahrad a bude pořád k užitku. Všechno tady se bude recyklovat,“ říká umělkyně Diana Lelonek. Polská autorka vytvořila v galerii improvizovanou skládku, která zároveň slouží jako neobvyklá architektura pro díla ostatních vystavujících.

Z výstavy Seno, sláma, skládka v Galerii Václava Špály

Umělci a umělkyně se ve Špálově galerii v Praze zaměřují na to, jak se krajina, kterou obýváme, postupující industrializací a zásahy korporací proměňuje. Díváme se s nimi tak do srdce současné civilizace, která přetváří svět kolem sebe třeba těžbou surovin, zemědělstvím ale taky skladováním nebo recyklací odpadu. Na recyklaci se podílí svébytně i sama příroda, což je vidět například na objektech umělkyně Ruty Putramentaite, která vystavila přetvořené zbytky jízdních kol nebo automobilů.

Odpověď na otázku, kde končí kultura a začíná natura, smývá slaná voda oceánů v práci Michala Kindernaye. Instalace s názvem Svědkové zvuku #1-#14 kombinuje předměty vylovené z hlubin nejen vody, ale také zvukového znečištění. „Zvuky lodní dopravy, různé sonary, těžba, se dohromady v podmořském ambientu táhne stovky kilometrů a všechno živočišstvo je v tom donuceno žít,“ říká ke své práci Kindernay.

V čem je zajímavé navazovat na několik dekád staré performance, z doby, kdy se jim ještě neříkalo environmentální, se dozvíte v příspěvku.

Z výstavy Seno, sláma, skládka v Galerii Václava Špály
Z výstavy Seno, sláma, skládka v Galerii Václava Špály
Z výstavy Seno, sláma, skládka v Galerii Václava Špály
Z výstavy Seno, sláma, skládka v Galerii Václava Špály
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.