Audiovizuální festival Lunchmeat: vydatná konzerva obrazu a zvuku

2. březen 2010

Koncept multimediálního Lunchmeat festivalu je jasný: hudebník a vizualista v organickém spojení, obraz a zvuk jako rovnocenné jednotky. Festival, který se ve dnech 9.-13. března odehraje v pražských prostorách Meetfactory a NoD Roxy, si vytyčil za úkol ohledávat nové směry na poli elektronické hudby a vizuálního umění.

Hlavním bodem programu bude spolupráce amerického producenta Nosaj Thing s francouzským vizualistou Romainem Tardym alias Aalto. Aalto, člen AntiVJ týmu, přijede do Prahy dva týdny před festivalem, aby vytvořil speciální světelný stage-design a vizualizace určené pouze pro toto společné vystoupení.

Výrazný losangeleský elektronik Nosaj Thing, který hladce přechází mezi tanečním potenciálem a nostalgií uvnitř jediné skladby, staví zejména na táhlých syntezátorových vrstvách. Na své loňské debutové desce Drift dokázal spojit srdceryvné klávesy s kulometným beatem a navrch přidat vokály především v podobě mručivých, sténavých, husí kůži nahánějících samplů.

00981589.jpeg

Mezi další pozvané umělce patří například jedna z mála zástupkyň dubstepového žánru Ikonika, jejíž neobvykle vystavěné instrumentálky se opírají hlavně o melodické syntezátory a melancholické subbasy. Obě hlavní hvězdy Lunchmeat festivalu tak spojuje něco, co jde mimo žánry: Nosaj Thing i Ikonika dělají muziku současně hutnou i jemnou, ponurou a vřelou zároveň.

Očekávání budí také vystoupení polského umělce Miroslawa Matyasika, který si říká C. H. District. Jeho jemný drone a artificiální smyčce podpírají abstraktní, ale kontrolované beaty, které míří tu k technu a onde třeba akademičtějšímu breakbeatu. Už před časem se spřáhl s VJem Comankhem, taktéž Polákem, který doprovází jeho sety vizualizacemi, v nichž využívá konkrétních mixovaných shotů z filmů a seriálů.

01101363.jpeg

Speciální část festivalu bude tvořit prezentace významných španělských hudebně-vizuálních projektů: Spanish showcase. Všichni zúčastnění pak předvedou své umění také po teoretické stránce - v přednáškách, a někteří z nich povedou i workshopy pro zájemce z řad diváků. V neposlední řadě festival přinese množství filmových projekcí korespondujících s tématikou moderní elektronické hudby a nových médií. Nenechte se proto pobízet: kvalitními jmény okořeněná audiovizuální směs jménem Lunchmeat festival vám jistě půjde pod nos.

Spustit audio