Autor knihy Neradost: Z deprese se vypsat nedá. Je to spíš o tom, co k ní vede

6. prosinec 2017

„Tušil jsem, že téma deprese se na knížku přilepí a zůstane na ní nalepené, ať se ho budu snažit setřepat sebevíc. Ale Neradost není kniha o depresi. Je to kniha, která vznikla v depresi, ale její hlavní motiv je spíš to, co mě do té deprese dostalo. Tlak společnosti, který utváří vnímání nejen toho, co je dobře a špatně, ale i toho, co je veselé a co není, kdy je vhodné se smát a kdy není,“ říká Karel Novotný.

Texty knihy začaly vznikat v době, kdy se Novotný léčil z těžké deprese. Nicméně označit psaní knihy za součást terapie odmítá. „Slýcháme to docela často – někdo se ‚vypsal z deprese‘. Ale tady bych brzdil, protože tak to nebylo.“

Jeho původní představa byla zaznamenávat si myšlenky, pohled na svět a prožitky ve chvíli, kdy depresi zažíval, čistě proto, aby si pak zpětně svůj stav nemohl racionalizovat a lakovat narůžovo. Myslet si, že se z deprese dá prostě a jednoduše vypsat, by podle něj bylo naivní.

„Celý život jsem na něco čekal. Jako dítě jsem školu přečkal čekáním na víkend, pak přišlo čekání na prázdniny, čekání, až padla, až bude hezky, až bude sníh, Vánoce. A teď? Na smrt?“

Karel Novotný, autor knihy Neradost

Název knihy Neradost podle jeho slov pojmenovává obrovský prostor, který mezi škatulkami radost a smutek je a ve kterém klidně člověk může být spokojený, i když se to třeba ostatním nemusí tak úplně pozdávat. Kdyby aspoň některým čtenářům a čtenářkám knížka Neradost trochu pomohla si uvědomit, že klíčové je vlastní měřítko věcí a až teprve po nich samých by měla na řadu přijít společnost a její měřítka, tak by to prý pro Karla Novotného bylo malé vítězství.

Proč se člověk v depresi dá přirovnat k žábě v hrnci s vodou, kterou začnete pomalu zahřívat? A jaký je názor Karla Novotného na antidepresiva? Dozvíte se při poslechu celého rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.