Autostop žije! I po covidu. Šimon a Prokop Gregarovi „stopují východ“

4. říjen 2021

„Vyzkoušeli jsme kdysi stop v Gruzii a už se bez něj nemůžeme obejít,“ říkají bratři, kteří milují východní země a autostop.

Neformální svaz českých stopařů, který najdete online jako „Stopujeme východ“, je jejich vlastními slovy skupina přátel, kteří milují a rádi objevují krásy východních zemí. „Díky autostopu poznáváme místní kulturu a zažíváme výjimečná setkání s lidmi, které bychom jinak nepotkali,“ píšou na svém webu.

Východ nenahradíš

Bratři Šimon a Prokop Gregarovi, kolem kterých je dění na Stopujeme východ soustředěné, stopovali sice také například na Islandu, ale na Kavkaz, Balkán a postsovětský prostor nedají dopustit. „Vyzkoušeli jsme kdysi stop v Gruzii, v šestičlenné partě rozdělené na dvě trojice, úplně nás to nadchlo a pořád se k tomu pocitu chceme vracet,“ vypráví.

Do Gruzie se Šimon a Prokop letos vrátili už poněkolikáté a při této poslední výpravě byl hlavním cílem výstup na pětitisícový vrchol Kazbek. I při této akci autostop využili. „Neděláme to kvůli penězům, ale kvůli tomu, že nás tento způsob cestování seznámí s lidmi.“

Filtr na lidi

„Stopování je dobrý filtr na lidi. Ten, kdo zastaví, je obvykle milý člověk, chce pomoct. Snad se mi ani nestalo, že zastaví někdo prudérní nebo nepříjemný,“ tvrdí Prokop. Šimon dodává, že stopnul například kamion z kazašské Astany do kyrgyzského Biškeku, a podtrhuje svéráz TIR kultury, ale jezdí stopem i běžně po Česku.

Vřelé rozloučení uprostřed kazašské stepi

Během pandemie stopovali dokonce s rouškami a respirátory, aby dali najevo řidičům, že jim nebudou rizikem. Oba bratři také nedávno stopovali z Varšavy domů do Prahy, z čehož si natočili video. Poznámky nebo i videa z cest najdete na jejich Facebooku nebo Instagramu.

Šimon a Prokop Gregarovi vypráví zážitky z Moldávie, Gruzie, z různých autostopů s řidiči, kteří neumí světové jazyky, ale chtějí si povídat, v cestovatelské a outdoorové Casablance. Poslechněte si kompletní záznam pořadu!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.