Beatové sci-fi Karaoke Tundry

7. duben 2014

Jeden z nejzásadnějších lokálních producentů, který propojuje hip hop a elektronické vědátorství, přesídlil ze Slovenska do Prahy, konečně byla tedy příležitost přivítat Karaoke Tundru živě na Scéně s MaryC.

Téměř většina Tundrových projektů má nějakou koncepci – od Netvora přes Obor Haraburda až po Krakatit inspirovaný Čapkovým veledílem. A téměř většina rapperů podivínů a básníků s ním někdy spolupracovala. Jeho beatové konstrukce využil Peťo Tázok, BONUS nebo aktuálně i tajemný Santiago. Ve všech třech případech to znamenalo nějaký zásadní průlom na české hiphopové scéně.

Tundrovu hudbu si můžete stáhnout za symbolickou cenu v digitální podobě na labelu Mad-Hop anebo pořídit na vinylu, třeba ve formě s MRC Riddims. V záznamu rozhovoru se dozvíte více o připravovaném albu nebo „fíglech“, které Karaoke Tundra používá ve své tvorbě.

Jimmy Pé – Insomnia
Slovenský producent Jimmy Pé se objevil na Scéně s MaryC již několikrát. Jeho pozoruhodná atmosférická sólová tvorba, spolupráce s GLGN na projektu Global Optimistic i remixy pro jiné producenty jsou, minimálně ve středo- a východoevropském kontextu, z nejzajímavějších. Jimmy je spoluzakladatelem labelu Gergaz, který už není jen netlabelem, po CD Fallgrapp totiž vydá i Jimmyho první sólové LP na vinylu. Spolupracoval na něm skvělý britský producent Sina nebo zpěvák Conor Nutt. Digitálně vychází tuto neděli, na vinylu začátkem června.

Sweatson Klank X Jermaine Stewart
Zdá se, že minulý rok přešla vlna „emoluce“ v nával pomalejší elektronické hudby s dost naléhavým erotickým nábojem. Jedním z tvůrců soulových elektronických beatů je kalifornský Sweatson Klank aka Take. Svůj debut You, Me, Temporary vydal minulý rok a nyní vypustil zdarma nový track, který zásadně čerpá z 80kového hitu od R’n’B zpěváka Jermaina Stewarta The Word Is Out. Zvuková estetika je tu skutečně podobná současné emo-bass vlně v Kalifornii.

Stewart, původem z Chicaga, byl jedním z výrazných tanečníků televizní show Soul Train a také skupiny Shalamar, na turné v Británii se seznámil s baskytaristou novovlnných Culture Club, který mu nakonec pomohl i s jeho debutovým albem v duchu líbivého novovlnného soulu, r’n’b a diska.

Pyramid Vritra – Indra
Další ze smečky Odd Future mluví do podoby současného rapu. Polovina dua The Jet Age of Tomorrow, 22letý Hall Williams aktuálně vydal debutové sólové album u proslaveného labelu Stones Throw Records. Tvorba introvertního mladíka byla překvapením nejspíše i pro jeho okolí a nejen v jeho přezdívce se skrývá mnoho záhad, podivínství i drzosti. Vritra je totiž drak, bytost z védské mytologie, a stejně také Indra, název jeho debutu, má spojitost s Indií, je to totiž bůh hromu a blesku, neporazitelný král bohů. Celá deska mladého rappera a producenta je zajímavá nejen svou rozvolněnou mystičností, ale i tím, že se na ní neobjevují žádné samply. Pozor na oči při sledování jeho klipů.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.