Beatový bazar a prosluněná pohoda

19. srpen 2010

Pomalu to už vypadalo, že nad indie hip hopem se stahuje smrtelný stín. Nejdříve na začátku letošního roku ukončil svoji činnost zásadní label Def Jux a pak Anticon opustil jeho zakladatel Sole.

Jenže label, potažmo kolektiv, který dal světu projekty jako Clouddead nebo Why?, zdá se našel novou bezednou studnici kreativních muzikantů. Není to náhoda, jeho domovská Kalifornie je momentálně epicentrem pozoruhodné renesance abstraktního hip hopu a Anticon na této scéně našli svoji novou hvězdu. Jmenuje se Will Wiesenfeld, říká si Baths, je mu jednadvacet let a jeho album Cerulean si klidně můžete zařadit do seznamu nejpovedenějších debutů letošního roku.

Jenže je to ještě vůbec hip hop? Podobně jako jeho kolegové Deadelus (to on ho doporučil v Anticonu), Flying Lotus a Nosaj Thing (před nimiž zase několikrát vystupoval) staví Baths na hiphopové beatové alchymii, nicméně se u ní nezastavuje. Tam, kde se FlyLo třeba vydává na freejazzové výlety, ujíždí Baths na psychedelickém popu či ambientu. Leckdo by ho rád zařadil do módní škatulky žánru chillwave. S Toro Y Moi i Washed Out skutečně Baths sdílí lásku ke slastným popovým melodiím, jenže místo lo-fi estetiky je v tomto ohledu spíše zvukovým maximalistou, jak o tom napovídá stejnojmenná skladba, jedna z těch nejlepších.

02122576.jpeg

Inovativní zvukové textury a křehké melodie připomenou pastorální nálady Boards Of Canada, cit pro atmosféru a nečekané písňové transgrese zase evokují nejlepší momenty DJe Shadowa a ty cvakavé beaty zase prozrazují ovlivnění Flying Lotusem. Baths má ale v rukávu ještě jeden triumf – tím je jeho zpěv. Svalnatým beatům dodává Willovo falsetto dotek intimity, podobně jako třeba Caribou je Baths takový zpěvák/nezpěvák, který zní, jako kdyby si zpíval pro sebe ve vaně a bylo mu docela fuk, jestli ho při tom někdo poslouchá. Texty jsou prostinké a melodie nenápadné, jeho hlas má ale zvláštní kouzlo, jež posouvá jeho hudbu do nových krajin, vždyť kdo si před ním dovolil do defektních hiphopových rytmů zpívat?

Jméno Baths prý odkazuje na Willovu lásku ke koupání. Nuž, při poslechu dvanáctky skladeb desky Cerulean budete mít možná pocit, že jste se ocitli pod emoční sprchou složenou z velkých beatových kapek. Nejlepší je zavřít oči a nechat se jimi pokorně omýt. Stojí to za to.

autor: Karel Veselý
Spustit audio