Benátky zavádějí vstupné pro turisty. Nejsme zábavní park, bouří se obyvatelstvo

25. duben 2024

Obyvatelé Benátek obvinily úřady z toho, že ze slavného města udělaly „zábavní park“. Reagují tak na zavedené vstupné, které dnes vstoupilo v platnost. Poplatek v přepočtu asi 125 korun je povinný pro všechny turisty starší 14 let, kteří ve městě nebudou mít ubytování. Píše o tom list The Guardian.

Jsme stejně odvážní jako Marco Polo, který se vydal tam, kam nikdo před ním. Tak popisuje starosta Benátek Luigu Brugnar rozhodnutí zpoplatnit turistům vstup do známého italského města. Benátky jsou prvním velkým městem na světě, které takový systém zavedlo. Poplatek má za cíl ochránit památku světového dědictví UNESCO před dopady nadměrného turismu tím, že odradí jednodenní výletníky.

Několik výborů a sdružení obyvatel Benátek však na čtvrtek naplánovalo protesty. Podle nich poplatek k řešení problému nijak nepřispěje. „Mohu vám říci, že téměř celé město je proti,“ tvrdí Matteo Secchi, který vede aktivistickou skupinu obyvatel Venessia.com. „Nemůžete zavést poplatek za vstup do města; jediné, co dělají, je, že z něj dělají zábavní park. Je to špatná image Benátek... Dělají si z nás snad legraci?“ dodal.

Vstupné, které je vyžadováno pouze pro vstup do historického centra Benátek, je možné rezervovat online a v rámci zkušební fáze bude platit ve 29 nejvytíženějších dnech roku –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ většinou o víkendech. Od poplatku jsou osvobozeni obyvatelé, dojíždějící, studenti a děti do 14 let, ale také turisté, kteří zůstanou přes noc.

Spustit audio

Související