Berry v Echu: Lidi jdou dneska hlavně po vinylových reedicích

5. červen 2017

Vinylový nadšenec i expert František „Berry“ Březina se do dění na české scéně tvrdých kytar zapojil už zkraje 90. let, kdy nejprve přispíval do několika zdejších fanzinů a pak jeden začal sám vydávat. Rinsing Stage se dnes počítá mezi nejpečlivěji provedené ziny tehdejší doby. A pečlivost je něco, co Berryho neopustilo dodnes, ať už se bavíme o jeho labelu Magick Disk Musick, anebo malém festivalu, který červen co červen pořádá v Pošumaví, kde sám žije.

Magick Musick Open Air se letos uskuteční podeváté a Berry do jeho line-upu znovu vybral pestrou směsku lokálních i přespolních kapel, jejichž skladba dobře ilustruje jeho vlastní zálibu v hudbě, která sahá „od pop rocku po noisecore“. Skladby, které společné povídání prokládají, jsou toho ostatně nejlepším důkazem. Jak přiznává, pro vinyly neváhá ukrojit čas z potenciálního odpočinku, a jak je patrné z jeho aktivit, možná by pro ně rozkrájel i sám sebe. „Když se do něčeho zaberu, tak neznám hranice.“

„Kapely si vybírám podle toho, jak moc pro mě znamenají,“ říká dále Berry ke „klientům“ svého labelu, který aktuálně vydal sedmipalec blatenských grinderů Kaosquad a na letošní podzim chystá LP aktuální Insanie. A nic na tom nemění ale jeho poznatek, že dnešní bující trh s reedicemi je dílčí překážkou zájmu o aktuální nahrávky. Z vinylů, které vydává třeba i kapelám Heiden, Mortifilia anebo Asmodeus, je na první pohled patrné, že patří k těm vůbec nejlépe provedeným, které u nás vycházejí.

„Zine není mým zaměstnáním, nebo dokonce posláním, ale příjemným koníčkem, odreagováním a zpestřením života,“ psal kdysi v Rinsing Stage a na svém přístupu Berry ani dvě dekády poté nic nezměnil. A neutuchající kreativita, pečlivost i zanícení pro věc se projevují také v atmosféře Magick Musick Open Air. Ten se letos uskuteční v sobotu 17. června, znovu na Boudě v Čermné u Sušice.

Releasy v Berryho vydavatelství Magick Disk Musick

Playlist:
Walden – Krajina
Conoped – Bezvýchodná situace
Masáž – Šedivé listy
Do řady! – Tak se přidej
Please The Trees – A Song Is It's Own World
Lycanthrophy – Neverending Frustration
Unna – Dno
Kaosquad – Raid Sirens
Mortifilia – Set Me Free
Bumfrang3 – Mácha

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.