Best of Casablanca 2013

29. prosinec 2013

V poslední prosincové Casablance jsme se ohlédli za největšími cestovatelskými radostmi uplynulého roku. Vysílali jsme na 50 nových dílů pořadu. Byli jsme s našimi hosty na moři, pod vodní hladinou, na kole, pěších cestách, ve velehorách, na laně, v letadlech, trabantech, škodovkách, na solárním kole i na lyžích.

Poslechněte si výběr 10 casablančích hostů a jejich nejsilnějších zážitků. Svůj vlastní výběr si můžete sestavit ze záznamů, které jsou pro vás stále dostupné na našich stránkách.

Hned zkraje roku 2013 byl naším hostem například Peter Habeler, kterému v češtině vyšla kniha Cílem je vrchol. Legendární rakouský horolezec je mj. prvním mužem, který vylezl na Mt. Everest bez kyslíku a o této expedici s Reinholdem Messnerem ve vysílání také mluvil. (Kateřina Sitařová, která rozhovor tlumočila, se do vysílání za pár měsíců vrátila a sama vyprávěla o splouvání Grand Canyonu)

Další nači zahraniční hosté, Francoise a Claude Hervéovi, strávili 14 let na cyklocestě kolem světa, což vlastně vypovídá o náplni pořadu i samo za sebe. Následoval díl s Danem Přibáněm o trabantech (a dalších vozidlech) v Jižní Americe.

02821532.jpeg

V dubnu jsme věnovali jeden díl Emilu Holubovi, o kterém vyšla nová monografie, ale pak jsme jsme se zase vrátili k současnému cestování. Horolezec Mára Holeček zahájil svoji troj-expedici Never Stop Exploring. Ve třetím, právě probíhajícím díle jde o pokus o prvovýstup na Mount Foster na ostrově Smith Island v Antarktidě, který má nadmořskou výškou jen2105 metrů, ale expediční charakter akce dává výstupu nejen šanci na světové prvenství, ale taky pořádnou porci očekávatelného dobrodružství. Antarktický díl a tímpádem návrat Máry na Wave chystáme v únoru. Těšte se!

Osudy české historické plachetnice La Grace od stavby přes ztroskotání až po zmrtvýchvstání přiblížil jeden z červencových dílů Casablanky. Hosty Casablanky byli lidé, kteří plachetnici navigovali ve světových mořích, a ti, kteří ji pomáhali dát po neštěstí dohromady. Například lodní navigátor Petr Scheirich a kapitánLa Grace Josef Dvorský.

02934058.jpeg

Z řady zajímavých letošních cykloexpedic jsme vybrali akci Fix The Iceland. Kryštof Hlůže, Kryštof Melka, Jakub Voverka byli našimi hosty těsně po návratu z Islandu. Přejeli ho napříč na fixed kolech (aka fixkách, aka festkách, furtošlapech) – absolvovali jako vůbec první 700km drsnou islandskou přírodou bez přehazovačky a s pedály, které se při jízdě neustále točí... Marek Hándl zastoupil v „best of“ výběru minisérii vysílání o programu Rotary Youth Exchange. Tchajwanská střední škola, kam Marek rok chodil, je totiž opravdu jiná, než ty české...

Přední evropská slacklinerka Anna Kuchařová alias Anče Kanče ozdobila Casablancu v září a představila svoji disciplínu i euforické pocity, které jí slacklining dává. Z řady dalších „dámských“ dílů (Iva Řezníčková o Kataru, Aneta Žáčková o jižní Americe, Andrea Kaucká o cestách po Africe na čtyřech kolech...) jsme ještě do „best of“ vybrali nesmírně upřímnou mladou motorkářku Dominiku Gawliczkovou, která podniká sólo cesty po Evropě, ale plánuje i Asii. A protože jsme v best of výběru příliš nechtěli opakovat nedávno vysílané díly, uzavřel výběr Honza Kára, který ušel pěšky za 80 dní 3000 km z Nymburka až na Gibraltar.

02967176.jpeg

Líbily se vám některé vysílané Casablanky třeba víc, než ty vybrané? Máte za sebou zajímavou expedici? Napište nám na mail casablanca@rozhlas.cz nebo po Facebooku.


Těšíme se na vás v roce 2014! Nedělní premiéry pořadu budou nově začínat o hodinu později, od 12:00!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.