Blank Hellscape i Hellshock vydávají desky, které ještě přikládají pod kotel všeobjímající mizérie

16. únor 2023

Portlandští Hellshock beze zbytku naplňují označení metal/punk a patří mezi kapely, které se s gustem vydávají na cestu temnoty. Na jejich čtvrté studiové desce pak dostává metalový vliv jasně navrch a tak vás čeká nekompromisní mix crustové špinavou starých Amebix nebo Axegrinder s téměř až deathmetalovými riffy a ukrutným vokálem, jež odkazuje je kultovním japonským kapelám jako G.I.S.M. Hellshock se s touto nahrávkou chystají i do Evropy a neminou ani Českou republiku.

Mimořádně skličující příběhy píše i kapela Blank Hellscape, která se do temnoty noří jednou pomocí hodně zpraseného bigbítu, jindy skrze probublávající industriální peklo. A ať už se bavíme o jejím splitu s ikonami noisu Wolf Eyes anebo aktuální nahrávce I'll Live Until It Ends, pokaždé jde o očistně dusivou mizérii, jaká je úzce napojena na to zlé, co vidíme všude kolem nás.

To cesty jihlavského projektu Semai míří do vod lovecraftovské poetiky. Aktuální album 136199, jehož digitální release bude následovat kazeta pod hlavičkou slovenského labelu Sky Burial, se obrací právě do vesmíru vlivného spisovatele, respektive zkoumání transneptunických zákoutí. A nachází v nich přitažlivě hrozivý majestát.

Modeláři se vydali na cestu temnoty, ze které vytrhává jen projekt Black Belt Eagle Scout, za kterým se skrývá hudebnice Katherine Paul. I v pozadí její hudby ale najdeme temné kontury. Jaké?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.