Boko Haram trestají školačky za hřích vzdělání

15. květen 2014

Nigerijská islamistická skupina Boko Haram v polovině dubna unesla na severovýchodě země přes 200 školaček. Únos vyvolal poprask po celém světě a USA vyslaly na pomoc s osvobozením experty. Samotní vůdci Boko Haram tvrdí, že školačky hodlají prodat. Minulý týden bojovníci Boko Haram vypálili nigerijskou vesnici, ve které údajně zabili až 300 lidí.

Nigerijská federativní republika je klasickým postkolonialistickým slepencem. Podobně jako v mnohých dalších státech v oblasti Guinejského zálivu a Sahelu zde panuje ostrý kontrast mezi chudším muslimským severem a bohatším pokřesťanštěným jihem. Z pnutí mezi těmito rozdílnými částmi Nigérie se v roce 2002 zrodila islamistická skupina Boko Haram, která na sebe v posledních týdnech strhla pozornost médií z celého světa únosem víc než 200 nigerijských školaček.

Během prvních let existence skupina pod vedením Mohammeda Yusufa vystupovala poměrně nenásilně. Jejím hlavním politickým cílem bylo zavedení práva šaría. K radikálnímu obratu došlo v polovině roku 2009. Skupina bojovníků hlásící se k Boko Haram napadla mešitu a policejní stanici v městě Bauchi. Následující den nigerijská vláda nechala Mohammeda Yusufa zatknout a následně před policejní stanicí veřejně popravit. Od té doby dochází k pravidelným střetům mezi Boko Haram a nigerijskou armádou a k bombovým útokům ze strany islamistických militantů.

Boko Haram jsou také viněni z toho, že se v Nigérii množí případy dětské obrny. Toto virové onemocnění se po přelomu tisíciletí sice podařilo v Africe takřka vymýtit, ale od té doby se bohužel vrací. Jedním z hlavních důvodů jsou útoky na zdravotníky, kteří očkují místní populaci. Boko Haram se sice oficiálně k útokům nehlásí, její členové jsou však hlavními podezřelými. Převážně proto, že vůdci islamistické skupiny tvrdí, že očkování proti dětské obrně je ďábelským nástrojem Západu, který má africkým ženám způsobovat neplodnost a muže nakazit AIDS.

03103714.jpeg

Volně přeloženo znamená Boko Haram „západní vzdělání je hřích“. V tomto kontextu je nutné brát jak útoky proti zdravotníkům, tak únos dvou stovek nigerijských dívek. Ty nebyly unesené náhodou. Pro Boko Haram slouží zaprvé jako nástroj pro vyjednávání s nigerijskou vládou a veliký magnet na celosvětovou pozornost. Z videí, která nahrává, je patrné, že současný vůdce Boko Haram Abubakar Shekau se v nebývalé pozornosti přímo vyžívá. Zadruhé jsou ale nigerijské školačky trestány za to, že se dopustily hříchu západního vzdělání.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.