Bourání s Milanem Mikuláštíkem

22. únor 2012

Hostem 106. dílu Bourání byl kurátor, výtvarný teoretik a umělec, Milan Mikuláštík.

Kromě jiného jsme si povídali o projektu na obrázku.
„Vypůjčili jsme si v Psychiatrické léčebně v Bohnicích autentické úbory ošetřovatelů a vyfotografovali se před třemi institucemi, jejichž budovy shodou okolností vyprojektoval stejný architekt, Václav Roštlapil. Jsou to Bohnická psychiatrická léčebna, Akademie výtvarných umění a Úřad vlády ČR.“

Milan Mikuláštík (* 28. července 1975) je český výtvarný umělec, kurátor a publicista, člen umělecké skupiny Guma guar.

V letech 1994–1996 studoval na Fakultě výtvarných umění brněnského VUT (ateliér Petera Rónaie). Od roku 1996 studoval na Akademii výtvarných umění (ateliéry Milana Knížáka, Jiřího Davida a Michaela Bielického), studium ukončil absolutoriem v roce 2002. Zabývá se videoartem, instalací, fotografií a dalšími výtvarnými technikami. Od roku 1995 pracuje také společně s Janem Nálevkou v tandemu MINA. Vystavoval na mnoha společných výstav v Čechách i v zahraničí. Měl řadu samostatných výstav.

V letech2007 a2008 pracoval v časopise Reflex jako grafik a redaktor kulturní přílohy EX. Přispívá nebo přispíval recenzemi do Pražského deníku, časopisů Reflex, Týdeník A2, Ateliér, Umělec, Flash Art a dalších.
Od listopadu 2008 do června 2009 byl kurátorem pražské galerie NoD. Z místa kurátora byl odvolán po skandálu s výstavou polského umělce Petera Fusse Achtung!, která kritizovala masakrování palestinských civilistů izraelskou armádou. Od září 2009 je kurátorem Galerie NTK (Národní technická knihovna).

milanmikulastik.blog.cz

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.