Bratři Orffové přežili svou smrt

4. listopad 2013

Bratři Orffové vydali v roce 2005 debut Bingriwingri a byla z toho velká senzace. Folkové trio z Krnova překvapilo jednoduchým písničkářstvím kombinovaným s elektronikou a místy až downtempovými aranžemi. Všichni velebili krnovský genius loci, melancholickou atmosféru a zvuk tak dobrý, že oblíbené přání „aby to znělo nečesky“ se zdálo plytké. Čtyři roky po Bingriwingri padla první zmínka o nové desce. Vychází nakonec až letos, potom, co kapela přežila svou smrt.

„My se považujeme za mrtvou kapelu,“ řekli o sobě před pár měsíci Orffové. „Předchozí CD je z roku 2005 aod té doby jsme žádné nenatočili, jenže lidi na nás asi nezapomněli. Je to báječné.“ Důkaz, že nezapomněli, je jasný při pohledu na českou crowdfundingovou síť, kde sponzoring nové desky Šero dávno překonal stanovenou částku.

Na co ale fanoušci nejspíš zapomněli, nebo co možná vůbec netušili, je fakt, že Orffové vyčkávali už při tvorbě debutu Bingriwingri. Jádro alba měl původně tvořit repertoár ještě o dekádu starší, písně, které frontman Ivan Gajdoš složil v letech 1994–1996 ve své kapele U Hřebíčku. „Drželo se mě to zhruba sedm let, než jsem Ivana přesvědčil, aby se ke svým starším songům vrátil,“ vysvětlil kolega Lukáš Novotný. S předěláváním songů si pak prý Orffové dávali načas. Čekali na správnou atmosféru, skladby přepracovávali po nocích v pokoji na počítači a spát chodili až k ránu. Když měli repertoár hotový, přizvali k sobě Matouše Godíka a nakonec se bratrstvo rozrostlo až do sedmičlenné rodiny, která album Bingriwingri nahrála a následně pokřtila v Akropoli.

02982549.jpeg

Po období zasloužené slávy a koncertování začali Orffové rychle hasnout. Všechno napovídalo tomu, že po krnovské folkové naději nic nezbyde. V tisku se sice sem tam objevovaly zprávy o novém albu, název Šero skloňovali novináři už v roce 2009. Sám Ivan Gajdoš ale o Orffech mluvil spíš mezi řečí, když zrovna neodpovídal na otázky ohledně svého dalšího, punkovějšího projektu Poslední výstřel. A na webových stránkách bratriorffove.net se mezitím objevila nabídka na odkoupení domény, nepříjemný vzkaz, že žádné další album krnovské folkové senzace nakonec nebude.

Orffové ale jen potřebovali čas. Jejich druhá deska je podle kapely časosběrný dokument o jejich životě v posledních sedmi letech: „Jedna rovina bude vztahová, druhá bude vycházet z docela jiných věcí. Třeba to bude trochu duchařina o hodných bubácích,“ prozradil Ivan Gajdoš. Na Šeru se objeví i skvělá skladba Tunel, původně složená jako soundtrack ke knize Jaroslava Rudiše Nebe pod Berlínem.

Jestli bude celé album tak dobré jako Tunel nebo Trávy, které znáte z našeho vysílání, a jestli se z dlouhou dobu polomrtvých Bratrů Orffů nestali jen bubáci, se můžete dozvědět z recenzí aktuální Desky týdne.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio