Bridget Jones milují lidé už více než 25 let. Proč se k ní tak často vracíme?

7. únor 2023

14. února bude popkulturní podcast Radia Wave Kompot hostit v kině Přítomnost projekci kultovního snímku Deník Bridget Jonesové! Ještě předtím než si lístky seženete přes facebookovou událost, doporučujeme poslech nového dílu, ve kterém vzpomínáme s fanynkou číslo jedna Hanou Řičicovou nejen na první díl a knižní předlohu, ale také všechna pokračování a různé kontexty.

Úspěšná kniha Helen Fieldingové plná specifického humoru začala v roce 1995 vycházet na pokračování v deníku The Independent, aby se po dvou letech stala v domácí Velké Británii jednou z nejprodávanějších knih a získala cenu British Book Award za nejlepší knihu roku. O čtyři roky později se pak skrze filmovou adaptaci režisérky Sharon Maguire zaryla do duší diváků po celém světě.

Největší zásluhy na úspěchu filmu, který vydělal více než 280 milionů dolarů, má jistě ústřední trojice herců: představitelka hlavní role Renée Zellweger, která za roli získala i nominaci na Oscara, a její nápadníci v podání Hugh Granta a Colina Firtha. Jak Šimon Holý, tak i Hana Řičicová si neumí představit film bez nich. Přitom do role Bridget Jonesové se producenti málem rozhodli nacastovat Kate Winslet, Cameron Diaz, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Emily Watson nebo Helenu Bonham Carter. V dnešní době pozoruhodné jsou i cameo vystoupení Jeffreyho Archera nebo Salmana Rushdieho. Nad tím, kdo by měl v Česku podobné cameo, se zamýšlí Šimon s Hanou také v tomto díle.

Kromě Deníku Bridget Jonesové ale také přišla řada na další popkulturní událost pocházející z Velké Británie: deska Harryho Stylese Harry’s House zaskočila hudební komentátory, když porazila v noci z neděle na pondělí velikány Renaissance (Beyoncé) a 30 (Adele) v kategorii Deska roku na cenách Grammy. Ať už je výhra zasloužená nebo ne, jedno bylo všem divákům přenosu jasné: hercovi Benovi Affleckovi, který přišel doprovodit manželku Jennifer Lopez, to je úplně jedno. Jeho znuděné a unavené vzezření okomentovali mnozí uživatelé sociálních sítí, které stejně jako jeho nejspíš nenadchl ani samotný průběh večera, který už třetí rok v řadě moderoval moderátor a komik Trevor Noah. Poslechněte si celý díl, kde rozebíráme i další vítěze*ky nejprestižnějších amerických hudebních cen.

Které outfity zaujaly na cenách Grammy nejvíce Hanu Řičicovou? Kdo vzpomínal na producentku Sophie během děkovné řeči? A je Šimon Holý mentální důchodce, když poslouchá Adele? To a mnohem víc zjistíte poslechem nového dílu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.