Buchty na téma Slováci (nejen) v Čechách

11. duben 2018

Halušky, hanlivá označení jako čobol, údajný plán emigrovat přes Prahu do NYC a další klacky, které hážou Češi pod nohy Slovákům – tohle a ještě mnohem více jsme probrali (samozřejmě ne do hloubky a zcela neodborně) v dalším dílu povrchního pořadu Buchty.

Ivana Veselková a Zuzana Fuksová si do studia tentokrát pozvaly osobu v tématu zběhlou – slovenského programátora Petera Koreně, který se do ČR přestěhoval (prý) kvůli studiu. Setkal se on sám s předsudky? Po našem naléhání z něj vypadl popis českého rozhořčování nad tím, že Slováci zabírají místo Čechům na vysokých školách.

Buchty na téma small talk aneb To je dobře, že máme jaro, co?

Small talk a Buchty

K čemu vůbec je takový „small talk“ a proč prostě radši nedržíme pusu? A jaká témata je ideální mít pro rozhovor plný klišé a nudy v záloze? To všechno a ještě mnohem více, třeba jak doma chovat octomilky a tropické žáby, se dozvíte v aktuálním díle povrchního pořadu Buchty.

Ivana se Zuzanou se s Peterem rády podělily o další nepěkné předsudky a výtky, které se v české (občas dost zatuchlé) kotlině vůči Slovákům a Slovenkám objevují. Zuzana tvrdí, že hlas lidu praví, že Slováci jsou povrchní, někdy afektovaní a zároveň hezcí. Ivana se svěřila s tím, že se jí líbí módní vkus některých Slovenek, protože jí připomíná ten ruský. A pokud to ještě nevíte, Ivana má pro Rusko slabost, a dokonce se kvůli tomu svého času učila ruštinu.

Peter nám zase vpálil, jak se u nich (údajně) říká Čechům: Sandálek nebo Bramborák. Ale dost možná (tak na 90 %) si to taky vymyslel.

Zakousněte halušky s bryndzou a oštiepok, pusťte si do uší Buchty a dozvíte se, za jakých okolností by se Češi a Slováci vzali za ruce a spojili se proti světu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.