Buchty na téma tvořeníčko aneb Proháčkujte se do ráje

1. březen 2018

Proč je tak osvěžující vyrobit něco hmatatelného vlastníma rukama, takzvaně růčo? A jak to, že jde zažívat pocity slasti při háčkování, pletení nebo plácání keramických mističek? Ivana Veselková, která měla z pracovního vyučování na základní škole trojky, skutečně neví. A proto si se Zuzanou Fuksovou pozvaly do Buchet někoho, kdo na rozdíl od nich dvou nemá obě ruce levé.

Milovnice ručních prací, tvořilka (omlouváme se za tohle otřesné slovo, ale Zuzana Fuksová měla nutkání ho sem napsat) a projektová manažerka Zuzana Rejchová se do Buchet přišla svěřit s tím, co ji pudí k výrobě sušenek podle návodů bloggerek, k vyšívání, háčkování, pletení a lepení macešek na záchodové dveře.

Důrazně se zároveň ohrazuje vůči předsudkům, jež panují o komunitě žen, které raději než cokoli jiného drží niť a jehlu nebo pájecí pistoli. Nejedná se podle ní o tvořilky s nízkým IQ, ale podle její zkušenosti o normální holky a ženy, které ovšem místo pocení ve fitku nebo na józe rády vytváří něco vlastníma rukama, než aby zpevňovaly zadky.

Zuzana Rejchová v Buchtách vysvětlila, že namáhání prstů má terapeutický efekt a každý, kdo trpí tenzí (to se týká v pozdním kapitalismu kdekoho), by měl hrábnout do hlíny nebo ozdobit domácnost technikou dekupáže. Vnímaví posluchači se také dozvědí, co obnáší činnost s tajemným názvem ketlování.

Buchty o šetření a penězích: Cesta ke kostýmku ze sekáče vede přes třikrát louhovaný čaj

Ivana Veselková a Zuzana Fuksová loví cash

Buchty se tentokrát bavily o penězích. Pozvaly jsme si proto překladatelku Terezu Semotamovou, která je expertkou na šetření a poskytla nám cenné rady, jak škudlit a nechat si pro stovku vrtat koleno, a zároveň se u toho cítit dobře. Zuzana opět zmínila svůj pizza komplex a Ivana zase neřekla nic užitečného. Ale to od ní asi nikdo nečeká.

Ivana Veselková, moderátorka pořadu a oběť konzumního způsobu života, již tradičně negovala jakékoli pokusy nechat se přimět něco vyrábět – radši si všechno koupí. Zuzana Fuksová byla o něco smířlivější, protože má za sebou neúspěšné pokusy s tvůrčími kurzy (šitíčko). Taky se svěřila, jak doma vyráběla mýdla s levandulí, která připomínala mýdla s myším trusem.

Konzument Ivana nakonec ruční práce ocení tím, že sní většinu sušenek, které Zuzana Rejchová pracně napekla, a utěší ji tím, že jejich nedokonalý tvar jim vůbec neubírá na chuti. Závěrem pořadu tedy dojdeme ke krásnému závěru, že je potřeba se smířit s tím, že naše výtvory nemusí být vždy dokonalé, ale že hlavní je nebát se a tvořit.

Zuzana Rejchová přidá myšlenku, že při tvoření je třeba řídit se srdcem. Zuzana Fuksová chtěla na závěr také přidat svou trošku myšlenek do mlýna, ale nevzpomněla si na nic – tak snad to bude v příštím díle lepší.

Pusťte si do uší další díl Buchet a třeba se i ve vás rozproudí touha uplést čivavě svetr s norským vzorem a mít na planetě konečně hmatatelný otisk!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.