Buchty s Ventolinem o kutilství v době po Přemku Podlahovi

4. duben 2019

Ivana Veselková a Zuzana Fuksová tentokrát nebyly ve studiu, ale brebentily živě v olomouckém klubu Jazz Tibet Club. Přizvaly si k tomu rusovlasého antropologa a elektromága Davida Doubka aka Ventolina. Ten si vybral téma kutilství, ke kterému toho ale nakonec moc neřekl – víme jen, že si sám dělá stolky, které jinde nemůže sehnat.

Opravuje si také rozbité kabely a skoro se slzou v oku vzpomíná na babičku, se kterou tvořil výrobky z moduritu. Ivana kutilství nechápe, protože během svého života vyrobila jen několik jehelníčků ve tvaru kočičích hlav. Zuzana v minulosti vyráběla nepovedená levandulová mýdla a okrasnou myšku ze staré podrážky. Aby řeč nestála, ptaly se ženy Ventolina na jeho bydliště v Lysé nad Labem a na jeho ponožky bizarní barvy. To bychom ale vyzradili pointu.

Pusťte si aktuální díl pořadu o všem a o ničem a zkuste si vzpomenout, jak jste neúspěšně vyráběli vrtačku ze starého mixéru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.