Bugchasing: Ruská ruleta s virem HIV

4. leden 2016

Pojem bugchasing je v České republice zatím neznámý, dokonce ani čeští odborníci na AIDS se s tímto pojmem dosud nesetkali. Bugchaseři jsou lidé, kteří se chtějí záměrně nakazit virem HIV. Pokud se vám to zdá neuvěřitelné, jste na omylu, takoví lidé skutečně existují. O bugchasingu se v poslední době hodně mluví v sousedním Německu, kde se k této praktice přiznalo ve veřejnoprávní televizi ZDF několik lidí. My jsme o tomto fenoménu hovořili s předním německým HIV expertem dr. Ulrichem Marcusem z Institutu Roberta Kocha v Berlíně.

Co znamená pojem bugchasing a kdy se začal tento fenomén objevovat?
Ve spojitosti s HIV to znamená přání lidí, kteří jsou HIV negativní, infikovat se tímto virem. Bugchasing je fenomén, o kterém se ví, řekl bych, zhruba deset až patnáct let. Jestli to existovalo dříve, nevím.

Mluvíte jen o Německu, nebo máte na mysli celý svět?
Principiálně jde o mezinárodní fenomén, určitě to podle mě existuje třeba v USA a Kanadě. Domnívám se, že mediální pozornost je k tomuto tématu větší, než skutečně odpovídá rozšířenosti celého fenoménu. Bugchasing je vcelku ojedinělá záležitost, která se týká opravdu zatím jen hrstky lidí.

A kolik je takových lidí, existují třeba v Německu nějaké statistiky?
Oficiální statistiky neexistují. Jsou však různé zprávy, které vycházejí z nejrůznějších rozhovorů, anket a průzkumů. Podle nich necelé procento respondentů jevilo potenciální sklony k bugchasingu. Musíte však brát v potaz relevanci a důvěryhodnost odpovědí.

Proč chce být někdo HIV pozitivní? Jaká je motivace takového člověka?
Hlavním důvodem bývá, když člověk žije s HIV pozitivním partnerem a chce se mu přiblížit, sdílet s ním jeho pocit a život s touto infekcí. Podobné to bývá, když se daný člověk pohybuje v komunitě HIV pozitivních lidí a chce takzvaně patřit do party. Někdy to může pojmout tak trochu jako ruskou ruletu, kdy zkouší sex s HIV pozitivními a riskuje tak nákazu. Pak jsou lidé, kteří se tak bojí žít s rizikem nákazy virem HIV, že to raději udělají dobrovolně, a jsou poté klidnější.

Jak dlouho může dneska žít HIV pozitivní člověk?
Když se infekce včas diagnostikuje a zahájí se účinná léčba, může takový člověk žít vskutku normální život. V číslech to znamená, že se dožívá průměrně o pět let méně než člověk, který HIV nemá. Záleží na konkrétní zemi, ale takový člověk se může dožít 70 až 80 let.

Jaké komplikace přináší život s virem HIV?
Člověk s virem HIV musí pravidelně brát antiretrovirální léky. Tyto medikamenty jsou dnes daleko lépe snášeny než před několika lety. Na trh se postupně dostávají čím dál tím lepší a účinnější léky. Musíme brát ohled na to, že tyto medikamenty mají vedlejší účinky ve spojení s jinými. Znamená to, že léčba jiných nemocí může být ve spojení s léčbou HIV mnohem komplikovanější. Myslím, že HIV pozitivní lidé mají víc sociálních než zdravotních problémů.

03542448.jpeg

Když k vám přijde HIV negativní člověk s tím, že by chtěl chytit virus HIV, jakým způsobem zareagujete?
Musím podotknout, že si mi to zatím nestalo. Nejprve bych se snažil zjistit, proč se chce člověk nakazit virem HIV a zda je to pro něj v jeho situaci cesta, která má smysl.

V souvislosti s bugchasingem se hovoří o mužích, ale co ženy?
Už jsem hovořil o případu, kdy je jeden z partnerů HIV pozitivní a chce se vcítit do role nakaženého. Dokážu si představit, že taková situace nastane i u žen.

Na začátku jste mluvil o tom, že bugchasing je zatím záležitostí pouze hrstky lidí. Bude se podle vás bugchasing rozšiřovat?
To si dovedu těžko představit. Přání být HIV pozitivní je a zůstane podle mě ojedinělou záležitostí. Mnohem častěji se vyskytují případy, kdy si lidé uvědomují, že jim v daném případě hrozí nákaza virem HIV, ale jako přání to zůstane výjimečné. Myslím si ale, že se rozhodně do budoucna zvedne číslo HIV pozitivních lidí. Dnes to rozhodně neznamená dostat rozsudek smrti, protože se dá s tímto virem hodně dlouho žít. A počet lidí, kteří se budou chtít nakazit záměrně, bude vždy pouze malou částí z celkového počtu.

autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.