Bydlet v zeměloďce chce i Justin Bieber

4. březen 2014

K soběstačnému domu z odpadu Zeměloďka vede úzká pěšina, která se kroutí mezi zarostlými smíchovskými zahradami tak dlouho, až máte pocit, že už se nikdy nedostanete zpátky do centra Prahy. Je dost pravděpodobné, že přesně toho chtěli stavitelé Zeměloďky dosáhnout – odstřihnout se od neurotického velkoměsta, kde není čas přemýšlet, jestli něčím neplýtváme.

„Ve světě se za rok vyhodí miliarda pneumatik. V Česku je to 8 milionů. To číslo je pro mě děsivé, pokud nenajdeme způsob, jak ty pneumatiky recyklovat. Připadá mi smysluplné vzít tu pneumatiku tak, jak je, a použít ji,“ vysvětluje jeden ze stavitelů Zeměloďky, jinak osmadvacetiletý učitel ve školce, Hynek Opolecký. Ukazuje nám přitom rozestavěnou půlkruhovitou zeď z pneumatik vycpaných kopem - směsí jílu, písku a slámy. Na první pohled vypadá jen jako promyšlený klučičí bunkr, Zeměloďky jdou přitom mnohem dál.

„Princip Zeměloďky je mít dům, který se o člověka postará. Nemusíte si kupovat vodu, elektřinu, nemusíte řešit odpad, co v domě vzniká – dokonce díky němu můžete pěstovat plodiny na zahradě i v domě,“ vysvětluje Hynek a v zatím rozestavěném domě postupně ukazuje, jak tenhle princip bude fungovat v praxi. Například sprchovat se budete filtrovanou dešťovou vodou, která pak proteče skleníkem v předsíni, zaleje vám zeleninu, spádem se vrátí nazpět a načerpá se. S takovou vodou se ještě spláchne záchod a zavodní venkovní záhony, kde je i kořenová čistička. Podobně zajímavý nápad jsou sedačky vyhřívané přírodním hnojivem. Místo skla se tu zase často využívají lahve a na zdi jsou výborné i plechovky.

02996034.jpeg

Autorem celého projektu soběstačných domů Zeměloď (Earthship) je americký architekt Michael Reynolds, pracuje na něm přes čtyřicet let a dosáhl už hodně úspěchů. Nejvíce staveb má ve svém působišti, městě Taos v Novém Mexiku, kde stojí celá Earthship Street. Dostává ale zakázky po celém světě a staví domy pro chudé i boháče a celebrity: „Justin Bieber si objednal zeměloďkový palác za několik milionů dolarů,“ směje se Hynek. Reynolds stavěl i v České republice, pomoc s první zemělodí ve střední Evropě po něm chtěli v květnu 2012 na Sázavě.

Z návrhů Reynoldse vycházejí i stavitelé na Smíchově. Právě časté skloňování architektova jména, ale i naivní prohlášení na webu Zeměloďky, že se tu bude nenásilně žít a diskutovat o vývoji člověka a pozitivním rozvoji společnosti, mě nutí ke skepsi. Nejsou lidé okolo domečku schovaného od hektické Prahy nějaká sekta, která se chce za každou cenu odříznout od zahnívající společnosti? „Jsme otevření všem,“ vysvětluje Hynek, „hledáme prostě lidi, co se chtějí učit stavět a tvořit výrobky, které budou alternativou k tomu už existujícímu systému, ve kterém jsme, a které povedou k nějakému osvobozování.“

02996037.jpeg

Pražská Zeměloďka také vzniká z Reynoldsových plánů. Je ale dost pravděpodobné, že tuto i budoucí stavby brzo obohatí nápady dalších kreativních lidí: „Včera tu byl kluk, který se chystá vyrábět ohřívání vody sluncem na bázi vakuového skla. Chceme prostě dát prostor jednoduchým technologiím, které už tu jsou, ale nevyužívají se.“

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio