Casablanca: Best of 2011

1. leden 2012

První Casablanca roku 2012 se na Nový rok „ohlédla v radosti“: Podívejte se na cestovatelské best of 2011 našeho pořadu.

Ve výběru najdete nejenom silné zážitky a vyprávění řady osobností, ale také šířku a variabilitu cest, které se do pořadu vejdou: Aleš Pátek skromně vypráví o tom, jak na kole objel nejvýchodnější, nejzápadnější, nejsevernější a nejjižnější bod ČR. Z dvojdílu s legendárním mořeplavcem Rudolfem Krautschneiderem jsme jako ukázku vybrali osamělou plavbu na Falklandy, kde právě začala válka.

Martina Balzarová se potápěla mj. na indonéských Sulawesách, odkud jsou její zážitky s rejnokem manta a dalšími druhy. Radek Havrda vzdal se svým psím spřežením těsně před cílem poslední etapy závod Trophée La Grande Odyssée.

Petr Daubner objel svět a uvažoval nad tím, jakým cestovatelem byl před tím a jakým byl během svého dvouletého „života na na cestě“. Rišo Olhava vtipně vyprávěl levném cestování o Íránu, a stopování.

Radek Jaroš jako zástupce hostů-horolezců (dále v roce 2011 taky Adam Ondra nebo Mára Holeček) po návratu ze Lhotse mluvil o tom, že je nutné zvyknout si na utrpení jako přirozenou součást vysokohorské expedice.

Angličan Joe Bindloss, (spolu)autor a editor 50 průvodců Lonely Planet přiblížil, jak vznikají průvodce této velmi často používané značky. A Dan Přibáň po dvou svých velkých trabantích expedicích vyrazil zachránit historickou Tatru 805.

Na řadu dalších hostů se nedostalo, ale všechny rozhovory s nimi nadále najdete tady na www.wave.cz/casablanca, kde si svůj výběr můžete downloadováním vysílaných záznamů sestavit sami. Vaše nápady, připomínky a návrhy k tématům a programu v minulém roce i roce 2012 uvítáme na mailu casablanca@rozhlas.cz.

PF 2012!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.