Časopis Revolver Revue oslaví 25 let své existence

18. únor 2010

V historii uměleckých a kulturních časopisů patří dlouhodobá kontinuita spíš k výjimečným případům. Revolver Revue, které i dnes sluší přízvisko "časopis kulturní sebeobrany", však ukazuje, že tvář, postoj a aktuálnost si může důsledně vedené periodikum, zacílené na umění a kritické myšlení, zachovat třeba i čtvrt století.

Letos slaví Revolver Revue 25 let nepřetržité existence a v sobotu 20. února jí bude věnován večer na pražské Nové scéně. Na programu je mimo jiné pocta významnému básníkovi Zbyňku Hejdovi, vernisáž tvůrčí formace kunstWerk, vystoupení organizace B. K. S. či koncerty skupin WWW, Banana Split a Jeho Moralisté nebo Velvet Revival.

Revolver Revue vznikla v roce 1985 jako samizdatová platforma nejmladší undergroundové generace. Po listopadu 1989 nezanikla, ale dokázala i v nových podmínkách navázat na svá základní východiska: nezávislost na jakémkoli vnějším diktátu a otevřenost vůči tématům, kterým se jinde nedostává žádoucí pozornosti. Jak dodává jeden ze zakladatelů RR, malíř Viktor Karlík: "Těžiště zájmu RR se po listopadu 1989 mohlo přesunout ještě víc k umění a kultuře, protože politika a žurnalistika s ní související ovládly prostor nových masmédií".

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Viktorem Karlíkem a Terezií Pokornou z Odpolední session

Dnes je RR obsáhlým čtvrtletníkem, v němž se příspěvky z české i světové literatury a výtvarného umění setkávají se stránkami věnovanými designu, architektuře, filmu, divadlu i kritickému myšlení obecně. Výrazný profil Revolver Revue je dán nejen spoluprací s vyhraněnými umělci, překladateli či kritiky, ale třeba i důrazem na grafickou podobu.

01095785.jpeg

RR průběžně pořádá literární večery, výstavy a jiné kulturní akce, pravidelně uděluje také prestižní Cenu Revolver Revue. V letech 1995-2005 vydávala redakce paralelně ještě druhý časopis, tzv. Kritickou Přílohu. Dnes se redaktoři RR soustřeďují i na vydávání knižní Edice RR; v loňském roce slavil úspěch například zde vydaný román Martina Ryšavého Cesty na Sibiř nebo Štormovy Eseje o typografii.

20. únor na Nové scéně ale nebude přes všechnu ušlechtilost žádnou krasodušnou selankou; v pokročilejší hodině lze ostatně předpokládat i taneční kreace pod vedením DJ Ondřeje Štindla.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.