Čelisti: Bývali Lechové statní Poláci

5. leden 2012

Detektivní díl Čelistí zachvátila frenetická novoroční míza a velká úcta ke známému pěstiteli brambor a solidárních knírů Lechu Wałęsovi. Polský státník zaznamenal mohutné entrée do světa filmu, kterému nemůže čelit ani slovutný Sherlock Holmes (sám mimochodem Polák).

Film o Lechu Wałęsovi točí polský zasloužilec Andrzej Wajda, slavný režisér polských seriálů J. J. Abrams obsadil vůdce solidarity do nového dílu Star Treku jako klingonského aktivistu (celé se to bude odehrávat v Gdańsku), Ridley Scott (jak poleno jen s kapkou polské krve) natočí svého Biegacze Ziletkowego podle Wałęsova životopisu a konečně nejúspěšnějším filmem Vánoc byla M:I 4, která pozorně zkoumá dopady polské politiky na stavebnictví v Saudské Arábii. Z kosmu se však řítí nenalíčená Sandra Bulokowa, takže je to stejně s Cruisem po funuse.

Ještě že Čelisti šly na věc od (Wa)lesa a načali své putování v lakonických Lurdech Jessicy Hausner, kam mohutný Lech nejezdí a také v kaurismäkiovském Le Havru, v jehož loděnicích nikdy nevedl odbory. Není divu, když tam jsou všichni proletáři solidární jako v pohádce. Zda mají odbory detektivové nevíme, ale když bude nejhůř, objeví se Lech a nějaké jim založí. Sherlock Holmes je zatím nepotřebuje, protože pod vedením Guye Ritchieho celkem kvete – i když Vítovo nadšení Dan tak úplně nesdílel. A Aleš? Inu, ten ve své neposedné nelásce k detektivkám testoval svůj vánoční sampler.

02525186.jpeg

Příště se dozvíme, zda Lech Walesa nenávidí muže, nebo ženy. Nebo nás.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.