Čelisti: Hastrmani, tatrmani, Versace a světice

19. duben 2018

Z našeho duchovního bestiáře pro tento týden vybíráme: Karla Dobrého s odpornými drápy, tančící a headbangující Johanku z Arku, dvě lodě v ledu a zavražděného módního návrháře. To všechno pěkně vlhčené vodou z brčálníku v jednom úhledném balíčku.

Koupel v našem kalném rybníčku zahajujeme lehčím osmělením. Dan Řehák snímá svršky a na svůj vypracovaný barokní korpus nanáší ledovou vodu z pramene auteurského provokatéra Bruno Dumonta. Velký mistr lidství a pěstitel dvaceti devíti palem stále pěstuje nově nalezenou zálibu pro švihlou komedii. Tentokrát v podobě muzikálu o Janě z Arku, v němž se mísí vznešený jazyk, breakcore, metal a čistá retardace. Jak osmělený Dan poznamenává – poměr jednotlivých ingrediencí je tak tajemný, že výsledná chuť nemusí být nakonec veškerá žádná.

Velký milovník ledové lázně Vít nebojácně vstupuje do vody až po pás – je to voda severní a rychle mrzne. Ridley Scott se po úspěšném Tabu producentsky podepsal pod další temný a pomalý historický seriál. Teror (z hlubin) adaptuje skutečný příběh o dvou zmizelých britských lodích, které hledají tzv. severozápadní průplav, a naleznou něco docela jiného. Trochu Lovecrafta, trochu Věci a trochu nacionalistických tenzí – přinejmenším rozjezd má tohle hororové eskymo velmi solidní. Určitě se k němu ještě vrátíme.

A bylo na čase vařit mlhu a míchat žabí hlen s velkým melody makerem Ondřejem Havelkou, který se na stará kolena namočil do filmové režie. Jeho adaptace Urbanova Hastrmana na čelistní tatrmany valný dojem neudělala. Prkenný, prosušený, řádně odstředěný kapr, který škrábe v krku – z květnatého a hlubokého románu zbyl takový typicky český mokřad, v němž si dávají štiky dobrou noc. Karel Dobrý si brousí drápy, ale nepoškrábe ani fasádu.

Jak utopit skvělý román. Rozervaný Hastrman se ve filmu změnil na suchého tatrmana

Z filmu Hastrman

Miloši Urbanovi se v románu Hastrman podařil husarský kousek. Spojil dohromady pohanskými rituály provoněný romantismus a výstřední ekologický thriller. Filmové zpracování se pokouší v bouřlivém řečišti jazyka knihy plavat a neutopit se. Andělíčky ale polyká vlastně od prvních vteřin, protože k literární řeči nenachází žádný soudržný filmový ekvivalent.

A na závěr do italské vířivky. Seriál American Crime Story má na kontě druhou sezónu a tentokrát v něm zemře Gianni Versace. Tvůrci ale vsadili na vrstevnatá témata a zvláštní strukturu couvání v čase po stopách manipulativního psychopata, který před italským guru zabil další čtyři lidi. Nevšední pohled na gay komunitu 90. let i mrazivý thriller o muži, který umí zneužívat masek druhých – ACS potvrzuje příslušnost k seriálové špičce.

My se pěkně usušíme, nahřejeme si značkové spodní prádlo a za týden vám vyhlásíme Infinity War.

autoři: Vít Schmarc , Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.