Čelisti: Kabernetoví vlci z Vinohrad

16. září 2016

Aktuální Čelisti nekompromisně ovládla dvojjediná Iva 8bitová – tedy sehraný tandem Aleš Stuchlý & Antonín Tesař. Úplně nahá, pochopitelně.

Po úvodních laponských chiptunes a dvojité porci novinek, během níž jsme si procvičili nějaká ta thajská slovíčka a z Mexika se zjevil muž s tisíci penisy, už se začalo diskutovat čistě Ve jménu krve. Nepříliš povedené „psychologické“ béčko s přehrávajícím Melem Gibsonem podrobil zkoušce z žánru Blood Father české filmové publicistiky Tonda, který usoudil, že celý film je navzdory několika akčním scénám povážlivě málo kabernetový.

Po krátké, ale ryze pozitivní návštěvě v hájemství sportovního dokumentu jsme převlékli dresy klubu FC Roma za uniformu zvolna pelichajících Vlků z Královských Vinohrad. „Náš život je rychlejší než vzpomínky na něj,“ říkával režisér a godardovrah Jan Němec a měl pravdu. Naše sympatie k jeho osobnosti nám ale nebránily v úvahách, zda je jeho posmrtný snímek spíš senilním festivalem nereflektované zahořklosti a narcismu, nebo spíš zábavně anarchistickou životní anekdotou s prvky amatérského videa.

03705983.png

Závěr, to už byla čistě dadaistická Cesta do fantazie za zvuků naší oblíbené asfaltové hymny norského dua Alog. Návrat asi nejlepšího celovečerního animáku 21. století jsme doprovodili několika letmými poznámkami a mnoha jurodivými výkřiky. Byl Jan Němec víc hafan, lilásek nebo kudůk alchymista? Laďte čelistní odposlechy na Radiu Wave!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.