Čelisti: Mentální plynatost Mistrů

15. březen 2012

Do Čelistí vstoupilo duchovno. Skrze kameny v podlaze proudila energie matky Přírody, hlavami nám táhly siločáry pozitivních myšlenek a studiem se šířil podivuhodný zápach bio kompostu.

Kdo čekal, že si Bohdanem Slámou budeme vycpávat své neomalené kritické holínky, musel být zklamán. Navzdory grigarovské skepsi filmových publicistů totiž zubatí hnojiči české kinematografie odešli ze Čtyř sluncí jako slunce tři. Ačkoli dílčí pochyby přetrvaly, Slámovo artové zahrádkaření na pozemku českého „něcism“ nás zaujalo – rytmem, postavami i převažujícími inscenačními dovednostmi. Přes všechny rozpory je to stále film se schopností uchopit autenticitu situace a vyniknout i na pozicích, kde se dosud neomaleně povalují ostatky Samotářů a dalších českých chcípáků.

Svěží příval novinek, v němž se spláchl Woody Allen, Sam Raimi, David Cronenberg, Nicolas Winding Refn a další černí lipicáni Čelistí zarazil v závěru šokující objev – Aki Kaurismäki se ve skutečnosti jmenoval Aki Kahaurismäki, ale protože se bál, že by jeho bohémskému životu škodilo spojení s opicí, která dělá dobrou náladu, jméno si změnil.

Příště si dáme fotbal a nádor na mozku. Čelisti, primát mezi lidoopy!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.