Čelisti: Muži, kteří nenávidí revolucionářky

12. leden 2012

Švédští masoví vrazi a neonacisté versus německý výkvět levicových buřičů a intelektuálů. Kdo v takovém zásadní clashi může obstát bez rudohnědých modřin? Čelisti, samozřejmě.

Ačkoli tentokrát to bylo těžší než kdy před tím. Kdysi kompaktní trio rozdělil poslední počin Davida Finchera na dva tábory – jeden holdoval mraženým lososům, druhým emokráse Rooney Mara... výsledkem byl neurčitý závěr, že co jednoho baví, druhého k smrti nudí a co jednomu připadá jako brilantní vklad nejlepšího současného vypravěče, připadá druhému jako mrtvolný chlad. Muži, kteří nenávidí ženy jsou tedy něco mezi skvělým žánrovým filmem a velkou manýristickou nudou... a teď si vyberte.

Osud svornosti tak opět zachránila levice. Film o jedné z předních person revoluční skupiny RAF viděl pouze Vít, čili konsenzus byl naprostý a harmonický. Tenhle film opravdu je nudný jako týden p(r)ošlý lipicán.

Největší vklad zábavnosti opět přineslo americké publikum, které nepochopitelně komerčně vystřelilo do nebes jeden z nejhůře hodnocených hororů posledních let. Velkou zábavu dělají i Arnie se Slyem, kteří si místo kulek vyměňují role. Ještě v Berlíně se zase chystá obnovit zenovou rovnováhu celá řada zajímavých festivalových titulů. Jinak by nám ta nenávist pozřela celý svět.

Příště Clooney útočí a bataliony upírů s ním. Boží Knoblauch s námi a zlý pryč!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.