Čelisti: Nebojte se, broučkové, jsme tu my!

12. duben 2012

Snad za to mohlo mužné kouzlo Jeana Paula Belmonda. Snad procítěná recitace mistra Jana Třísky či hluboce mužný přednes nestora českých posiloven Jiřího Krampola. Čelistí se zkrátka zmocnila lyrická múza zubatější než obvykle.

Evropská distingovanost a lehká škrobenost koprodukční Královské aféry tak byla převálcována sledem anekdotických výjevů, slovních přestřelek a absurdních zvukových koláží. A to nutno předeslat, že malý historický velkofilm s andělskou tváří Madse Mikkelsena a poučným příběhem nám docela zachutnal. Stejně jako ten bochník chleba, podle kterého nás zaručeně poznáte.

„Jen přijď, oceáne temný filmu evropského,“ zadeklamovali jsme si ve vstupu věnovaném Dnům evropského filmu. Ve snaze zorientovat se v poněkud štědrém časosběru titulů této přehlídky nakonec zvítězila univerzální deprese, volání maminek a taTarrské zaříkávání. Poklady jsou však pečlivě ukryty, proto ještě než vykouříte svou poslední cigaretu, dozvíte se, které herce nenávidí Aleš Stuchlý, která Shakespearova hra si bere na paškál anus, kdo je vítězem kategorie mutace týdne a proč je Mads Mikkelsen stejně dobrý jako viking i jako rastafarián.

02603705.jpeg

Čelisti, legální halucino(de)gen nejen pro Dány a dámy.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.