Čelisti: pramen apokalyptické hadí síly

24. červen 2011

Vzhledem k tomu, že se pomalu blíží tuzemský vrchol plesové sezóny, oděly se Čelisti do šviháckých bílých obleků, natáhly sváteční mokasíny, narazily fešácké klobouky a s pítky (nikoli nasávátky, jak se mylně domníval Daniel Řehák), vyrazily k pramenům filmové hadí síly.

Debužírování teplých a slaných darů nitra země se přeměnilo v gejzír zmatků a neporozumění, který špikovaly telefonáty řeckých režisérů a mnohé omyly (ne, příští týden opravdu nebude 7. 7.). Přehled jasných diváckých favoritů i černých koňů 46. ročníku MFF Karlovy Vary se nesl v duchu předpovědi, že večer stejně skončí svět. Bohužel, neskončil a my tak musíme žít s tím, co jsme napáchali.

Objímání turínského koně, bloumání s láhví vodky po Le Havru, projížďky s Chlapce na kole, romantická večeře při svíčkách s Jelenou, lezení po Stromu života Jako opice, to vše jsme zvládli, jen ta Konečná uprostřed cesty jaksi nepřišla, a tak ze dvou vstupů byla rázem jedna gigantická kníratá lázeňská oplatka s Johnem Torturou místo náplně. K tomu si připočtěte jako vždy pokleslé novinky, vroubené novým projektem Pixaru, černošskými rošádami mezi monstry z hlubin a otrokářskou Amerikou a nezapomenutelným filmem Jeffa Nicholse o konci světa.

Take shelter! Čelisti se ve čtvrtek vrátí se spoustou mluvících míchaček na beton.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.