Čelisti: Prodáváme chatu a vraždíme na schodišti

26. červenec 2018

Je léto, čas buřtů, kuželek, hádek u táboráku, sentimentálních šlágrů. My se sice stále pečeme ve studiu, ale to neznamená, že nedáme průchod mentálnímu eskapismu a nevyrazíme k českému moři.

Druhý film občasného hosta Čelistí Tomáše Pavlíčka byl hlavním soustem dílu, ve kterém se objevilo hned několik náznaků veřejnoprávní pornografie. Hořká rodinná komedie Chata na prodej mísí trochu otravné elementy českého filmového buřtguláše se svěží a působivou chatařskou baladou. Filmu vládne patriarcha Kačer, který se obejde skoro beze slov, přesto mu Chata do slova i do písmene patří.

Vedle pití kořalky a hádek u táboráku se věnujeme i Děsivému dědictví. O tomhle matriarchálním hororu sice můžou kritici psát superlativy, ale Čelisti možná opiješ kuželkou, ale rozhodně ne hypem. Místo přívalu avantgardního strachu dostáváme lehce směšného Polanského z mezaninu.

A čas zbyl i na trochu toho šafránu z televizního archivu. Francouzští dokumentaristé sledovali patnáct let proces s americkým spisovatelem obviněným z vraždy manželky. Třináctidílný true crime seriál The Staircase patří k ozdobám žánru a neměl by vám ujít.

Pokud se neupečeme, přineseme vám i za týden na stůl obložený talíř filmově kritické imitace!

autoři: Daniel Řehák , Vít Schmarc , Aleš Stuchlý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.